Taslit kapott a robothívója miatt a Google

2018.05.12. 10:07

Sokakat megdöbbentett a napokban bejelentett Duplex.

A Google I/O 2018 fejlesztői konferencia legérdekesebb fejlesztésének a Duplex bizonyult, a Google Asszisztens legújabb kiterjesztésének a nyáron indul majd a nyilvános tesztelése az USA-ban. A Duplexet arra találták ki, hogy a mobilozók nevében egyszerű telefonhívásokat hajtson végre, például időpontot kérjen a fodrásztól vagy asztalt foglaljon egy étteremben.

A kép csak illusztrációForrás: Bernhard Huber Munich / Lufthansa

A szolgáltatás elég nagy port kavart azok körében, akik szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások jelenleg megfelelő felügyelet és jogi szabályozás nélkül történnek. Az váltotta ki az ellenérzést, hogy a Google megpróbálta szándékosan eltitkolni a Duplex által hívott személy elől a tényt, hogy egy géppel folytat telefonbeszélgetést.

A demó során lejátszott hívásokban a Duplex nem hozta a vonal másik végén lévő személy tudomására a kilétét, sőt: még aházott és hümmögött is, hogy minél emberibbnek tűnjön.

A botrányra válaszul a Google közölte, hogy ezt a problémát meg fogja oldani. A nyilvános tesztelés megkezdésének az idején a Duplex már a hívott fél tudomására fogja hozni, hogy

nem egy emberrel beszél.

A kritikusokat önmagában nem a Duplex koncepciója zaklatta fel, inkább csak a demó által is megerősített trend, miszerint a techcégek nem hajlandóak mérlegelni a fejlesztéseik esetleges társadalmi hatásait. Csak kitalálnak valamit, aztán nyaktörő sebességgel próbálják megvalósítani azt; minden egyéb megfontolás lényegtelen.

Pedig lenne miért gondolkodni a nagy képen is: az általuk készített technológiák jelenleg még csak befolyásolják az emberi kapcsolatokat, de a jövőben összefonódhatnak majd azokkal.

Ilyen még nem történt az emberiség története során, és beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha a techcégek illetékesei arrogánsan mindig csak számok, grafikonok, rövidtávú célok alapján döntenek, az emberi tényezőket pedig meg sem próbálják megérteni és figyelembe venni.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!