Facebookot hackeltek a Chrome kiegészítői

Pensive Girl College Student Studying At Night Beautiful Computer White Collar Worker Student Girls Women Females Midnight Rubbing Homework Forehead Headache Working Late Pain 20-29 Years Young Adult Adult Working Studying Learning Latin American and Hisp
Young woman with laptop computer for homework. Tired hispanic girl and college education. Female student studying and using pc at home getting headache
Vágólapra másolva!
Napok alatt negyedmillió forint bevételt hoztak a bűnözőknek.
Vágólapra másolva!

A Chrome önmagában egy rendkívül biztonságos böngésző, a felhasználóinak inkább a rosszindulatú bővítményektől kell tartaniuk. Ugyan a Google megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy ezek ne kerülhessenek fel a Chrome internetes áruházába, de nem tökéletesek a védelmi vonalai, így rendszeresen sikerül kártevőket juttatni a boltba.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Diego Cervo/Diego Cervo

A Radware biztonsági cég újabb incidensről számolt be a héten: egy bűnözői csoportnak hét kártékony kódokat tartalmazó, valódi bővítmények nevével visszaélő kiegészítőt sikerül feljuttatniuk a Chrome áruházába. Ebből kettőt még márciusban csempésztek fel, a többit pedig az utóbbi napokban, összesen körülbelül 100 ország 100 ezer netezőjének a számítógépére kerültek fel a bővítmények.

A telepítésüket úgy érték el a bűnözők, hogy egy YouTube-nak tűnő weblapra csalogatták a netezőket, amely azt állította, hogy a videó megtekintéséhez installálni kell egy bővítményt.

A telepítés után a bővítmények megpróbálták kilopni a felhasználók böngészőiből a Facebook és az Instagram hitelesítési sütijeit. Amennyiben megszerezték ezeket, akkor automatizált módszerekkel beléptek a felhasználók nevében a közösségi oldalakra, és az említett weblapra irányító linkeket küldözgettek az ismerőseiknek, hátha sikerül őket is rávenni a rosszindulatú bővítmények telepítésére.

A kiegészítők kriptovalutát bányásztak az áldozatok a számítógépeivel, továbbá a YouTube-on megosztott egyes videók nézettségét próbálták manipulálni.

A Radware riasztása után körülbelül egy órával a Google törölte a rosszindulatú bővítményeket az áruházból és a felhasználók böngészőiből. A biztonsági kutatók szerint a kiegészítők törlését megelőző hat nap során az áldozatok számítógépeivel

olyan 1000 dollárnyi, azaz 264 ezer forintnyi kriptopénzt bányásztak a bűnözők.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!