Felmondással tiltakoznak a Google alkalmazottai

2018.05.17. 14:08

Katonai drónokhoz fejleszt gépi tanulást használó objektumfelismerőt a cég.

Komoly feszültség keletkezett pár hete a Google berkein belül, miután kiderült, hogy a vállalat megnyerte az Amerikai Védelmi Minisztérium egyik közbeszerzési eljárását. A Project Maven keretében olyan szoftvert kell fejlesztenie a cégnek, amely gépi tanulásos módszerrel drámaian felgyorsíthatja a katonai drónok felvételeinek az elemzését, felismeri és kategorizálja a videókon látható objektumokat és személyeket.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Isaac Brekken

A Gizmodo forrásai szerint a cégen belül már olyan négyezren írtak alá egy petíciót a szerződés felbontásáról, ám ez nem hatotta meg a Google vezetését.

Ennek hatására most körülbelül egy tucat munkavállaló döntött úgy, hogy inkább távozik a vállalattól.

A pontos indokok személyenként változóak: egyesek általánosságban véve kifogásolják a mesterséges intelligencia hadászatban való használatát, míg mások szerint a Maven feladatait mindig is embereknek kellene végezniük. A kiadvány olyanokról is tud, akik etikai helyett politikai megfontolásból mondtak fel.

Természetesen a Google már a botrány eredeti kitörésekor is reagált az ügyben. A cég állítása szerint a Maven nem csak rengeteg unalmas munkától kímélheti majd meg az elemzőket, de az életek mentése a projekt egyik deklarált célja. A Maven önmagában nem hoz majd döntéseket, egyszerűen csak megpróbálja kiemelni azokat a képkockákat vagy szakaszokat a drónos felvételekből, amelyeket meg kell vizsgálniuk az elemzőknek.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!