Rabosították a rabosítási fotókkal zsarolókat

bilincs rendőrség
A man with handcuffs, Germany, city of Braunlage, 12. January 2015. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
A Mugshots mind a négy tulajdonosát elvitték a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Elképesztő, hogy mivel nem lehet pénzt keresni az interneten. Az Egyesült Államokban a napokban letartóztatták az évek óta működő Mugshots webhely négy tulajdonosát és üzemeltetőjét, a portál arra szakosodott, hogy gyűjtötte és újrapublikálta a rendőrségek által kiadott rabosítási fotókat és leírásokat. Ez önmagában technikailag legális, azonban a négyes pénzt kért a portálra feltöltött bejegyzések eltávolításáért.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Elsőként is fontos tisztázni, hogy a rendőrség rabosítási eljárása önmagában csak egy adminisztrációs jellegű művelet, amely során a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított személyek adatait rögzítik. A rabosítás jóval a bírósági tárgyalás előtt történik, ráadásul még az is elképzelhető, hogy az ügyész végül vádat sem emel egy rabosított személy ellen. A rabosítás nem jelenti automatikusan azt, hogy valaki bűnös.

Ettől függetlenül a rabosítás egy szégyenteljes stigma, ami rendkívül megnehezítheti a korábban valamiért eljárás alá vont személyek életét, például a munkahely vagy az albérlet keresését.

A Mugshots ebből a szégyenből és helyzeti hátrányból kovácsolt magának az üzletet. Ugyan a portál kérdések és válaszok részében az olvasható, hogy a feltöltött fotókat és leírásokat nem lehet eltávolíttatni, de akik rákérdeztek e-mailben az üzemeltetőknél a törlési lehetőségre, azokat a portál készítői átirányították egy másik általuk üzemeltetett weblapra, ahol fizetségért cserébe mégis csak lehetőségük nyílott az információik eltávolíttatására.

Az ügyben eljáró kaliforniai ügyész szerint a Mugshots zsarolásban utazik, ami egyértelműen illegális. Emellett pénzmosással és személyazonosság-lopással is meg kívánja vádolni a portál üzemeltetőit.

Xavier Becerra információi alapján az üzemeltetők 175 kaliforniai polgárból összesen 64 ezer dollárt (~17,3 millió forintot) zsaroltak ki a rabosítási információk eltávolítása érdekében. Átlagolva fejenként 366 dollárra, 99 ezer forintra jön ki az eltávolítási díj.

A banda komplett bevételét 2 millió dollár (540 millió forint) fölé saccolja az ügyész,

azaz összesen ennyi pénzt kereshettek az elmúlt években az Egyesült Államokban rabosított személyek zsarolásával.

A négy letartóztatott üzemeltető közül csak az egyik kaliforniai polgár, két másikat Floridában, a negyediket pedig Pennsylvania államban helyezték előzetes letartóztatásba. Őket várhatóan hamarosan kiadják Kalifornia államnak, hogy az lefolytathassa a négyes fogat elleni büntetőeljárását.

Vajon kitennék a saját rabosítási információikat is a Mugshotsra, ha nem előzetesben ülnének?

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!