Komoly ellenérzéseket váltott ki az iskolai megfigyelőrendszer.

Már mostanra is ijesztő méreteket öltött a Kínában a lakosság megfigyelése, a tavalyi év végére olyan 176 millió biztonsági kamera képéhez fértek hozzá a hatóságot. Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy a jelenlegi tervek szerint az 1,3 milliárd fős népességű országban 2020 végére 626 millióra emelkedhet a hatósági üzemeltetésű térfigyelő kamerák száma, azaz a belátható jövőben átlagosan minden állampolgárra juthat majd fél megfigyelőkamera.

A kép csak illusztrációForrás: Imaginechina/Hao qunying - Imaginechina/Hao Qunying

Hab a tortán, hogy a megfigyelőrendszerek egyre okosabbá válnak: a kamerák felvételeit gépi tanulást használó rendszerek automatizáltan is ellenőrizhetik, például arcfelismerő algoritmusokat futtathatnak a járókelők azonosítása érdekében.

Ezek ismeretében talán nem meglepő, hogy a Reuters beszámolója alapján a Hangcsoui 11-es számú Középiskolában pár hete megkezdődött egy diákokat megfigyelő rendszer tesztelése. A kamerarendszer valós időben elemzi az osztályteremben ülő diákok arckifejezéseit és testtartását, és ezek alapján pontozza, hogy mennyire figyelnek oda az órán. A tanárok folyamatosan figyelemmel követhetik a tanulók pontszámait a monitoraikon.

A padon való szunyókálásért nyilván elég sok pontlevonás jár.

Az iskolák igazgatója szerint a diákok egy hónap után „elfogadták" a kamerarendszert, és azóta javult az órai magatartásuk. Természetesen a megfigyelőrendszer sokakból komoly felháborodást váltott ki.

Ez egy koncentrációs tábor akar lenni? Ezek gyerekek, nem pedig egy diktatúra célpontjai

– írta a Weibo közösségi portálon egy kínai kommentelő.

A kamerarendszer hardverét és szoftverét megtervezett Hikvision nevű cég nem reagált a Reuters megkeresésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!