Tartalomszűrésre specializált chipeket tervez a Facebook

2018.05.28. 12:07

Az általános célú lapkákkal nem jut egyről a kettőre a cég.

A Facebook már jó néhány éve tervez saját hardvereket, ám a jó ideje pletykált okoshangszórójával ellentétben ezek nem fogyasztói termékek, hanem csak az adatközpontjaiban használatosak. A vállalat mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásaiért felelős Yann LeCun a párizsi Viva Technology konferencián elmondta, hogy mindez csak a kezdet, a vállalat specifikusan gépi tanulással kapcsolatos műveletek hatékony végrehajtására specializált lapkákat is kíván fejleszteni.

Forrás: Getty Images/BraunS/Brauns

A Facebook problémáját az jelenti, hogy automatizált eszközökkel jelenleg nem képes elég gyorsan és hatékonyan szűrni a közösségi hálózatra feltöltött tartalmakat, legyen szó bejegyzésekről, kommentekről, fotókról, egyéb jellegű képekről, videókról, vagy éppen élő videoközvetítésekről.

A kifinomult, gépi tanulást használó tartalomelemző algoritmusok nem futtathatóak megfelelő sebességgel a jelenleg rendelkezésre álló processzorokon és gyorsítókon.

Éppen ezért is a Facebook úgy döntött, hogy megpróbálja házon belül fejlesztett, a cég nagyon specifikus igényeihez tervezett chipekkel drámaian felgyorsítani a tartalomszűrést. LeCun a projekt céljaira konkrét példákat hozva szeretné elérni, ha a Facebook tartalomszűrője képes volna egy élő videoközvetítést elemezve azonnal riasztást küldeni a gyilkosságokról vagy az öngyilkosságokról.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!