Előrendelhető az Atari VCS játékkonzol

2018.05.30. 18:05

Gyakorlatilag egy Linuxot futtató számítógépről van szó.

Előrendelhetővé vált az IndieGoGo közösségi finanszírozós portálon az Atari első modern játékkonzolja. Ugyan a terméket már hónapok óta reklámozza valamilyen módon és mértékben a vállalat, de most kiderült, hogy az előrendelők csak 2019 júliusában számíthatnak a kézhez vételére, a boltok polcaira pedig nyilván csak pár héttel később kerülhet fel.

Atari VCSForrás: Atari

Ez elég kiábrándító, különösen annak fényében, hogy gyakorlatilag egy Linuxot futtató számítógépről van szó, még ha ez ránézésre nem is nyilvánvaló. A specifikációk részletezésébe annyira nem ment bele az Atari, de nagy vonalakban már tudni, hogy mi van benne: a VCS meghajtásáról egy integrált Radeon R7 grafikus vezérlővel rendelkező AMD processzor gondoskodik, 4 GB DDR4 memória mellett.

Atari VCSForrás: Atari

A processzor még a Bristol Ridge termékcsaládba tartozik, azaz nem az új fejlesztésű Zen architektúrára épül, hanem a régi Excavatorra. Ez azt is jelenti, hogy a konzol Radeon videovezérlője GCN 1.2 családba tartozik, nem az új Radeon Vega van benne.

Az Atari VCS beépített háttértára csupán 32 GB, ráadásul SSD helyett eMMC típusú. Szerencsére a bővítése nem jelent majd gondot, erre a célra memóriakártya mellett pendrive vagy egyéb külső háttértár is bevethető lesz.

A kommunikációs és csatlakozási lehetőségeket tekintve szerencsére már nem érheti szó a ház elejét, az Atari VCS beépített Bluetooth 5.0 és WiFi ac mellett négy USB 3.0 kaput, továbbá egy-egy Ethernet portot és HDMI 2.0 videokimenetet kapott. További érdekesség, hogy hangvezérléssel is működtethető lesz a VCS, ennek a megvalósítása érdekében négy mikrofont építettek az előlapjába.

A konzol operációs rendszere az Ubuntu Linuxra épül, azonban az Atari erősen testre fogja szabni a felületét, a vásárlók például egy különleges appból tudják majd elindítani a 100+ előtelepített, klasszikus Atari játékot.

Emellett persze Linuxra elérhető játékokkal is szórakozhatnak majd, bár ezek telepítéséről maguknak kell majd gondoskodniuk.

Egyelőre nem világos, hogy igény esetén és saját szakállra lecserélhető lesz-e Windowsra az Atari VCS gyári operációs rendszere, de elméletben nem tűnik kizártnak a lehetőség. Ebben az lenne a pláne, hogy így sokkal több számítógépes játékkal szórakozhatnának a vásárlók, mintha Linux futna az eszközön. A klasszikus Atari játékoknak pedig édesmindegy, Linuxon vagy Windowson emulálják őket.

Atari VCSForrás: Atari

Végül kiemelendő, hogy az Atari két hivatalos játékvezérlőt is kínál majd a konzolhoz: az egyik egy modern gamepad, a másik pedig a klasszikus Atari joystick modernizált változata. Nem lesz muszáj ezeket megvenni, elméletileg bármilyen gamepadet használhatnak a vásárlók.

Az Atari VCS kétféle változatban rendelhető elő: a műanyag borítású Onyx kiadása 199 dollárba (55 ezer forintba), míg a régi Atari konzolra hasonlító, fa berakásos Collectors Edition változata 299 dollárba (82 ezer forintba) kerül. Sajnos ezekben az árakban nincs benne semmilyen játékvezérlő: a klasszikus joystickért 29 dollárt, míg a modern gamepadért 49 dollárt kér az Atari, átszámítva 8 és 14 ezer forintokról beszélünk.

Mivel nettó árakról van szó, így magyarországi címre való rendelés esetén nem csak a postaköltséget kell állniuk a vevőknek, de ki kell majd nyögniük 2,5% vámot és 27% forgalmi adót is.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!