Az adatvédelem helyett a tinik miatt bukhat a Facebook

2018.06.02. 10:06

A családjuk bevételén is múlik, hogy mennyire használják a portált.

Jó ideje nem titok, hogy a köreikben egykoron szenzációnak számított Facebook egyre kevésbé érdekli a tinédzsereket, ezt most a Pew Research Center a tinik közösségi média használatát firtató kutatása is újból megerősítette. A 13-17 éves korosztályba tartozó, egyesült államokbeli tizenévesek körében elvégzett reprezentatív felmérése szerint az érintettek 95 százaléka rendelkezik okostelefonnal, és 45 százalékuk szinte folyamatosan elérhető online.

Forrás: Getty Images/Mtreasure

Az abszolút legnépszerűbb közösségi szolgáltatásnak nem meglepő módon a YouTube bizonyult a körükben, a tinik 85 százaléka használja a videomegosztót. Itt válik érdekessé a helyzet: a második legnépszerűbb online szolgáltatásnak 72 százalékos használtsággal a Facebook tulajdonában lévő Instagram bizonyult, míg a harmadik helyre a Snapchat jött be 69 százalékkal.

A Facebook 51 százalékos használattal csak a negyedik lett. Ráadásul a Pew Research 2015-ös kutatása során még a megkérdezett tinik 71 százaléka vallotta, hogy használja Mark Zuckerberg közösségi hálózatát.

Van ugyanilyen érdekes, hogy a friss kutatás szerint a tinik esetében jelentős összefüggés van a Facebook használata és a családjuk éves bevétele között:

minél jobb anyagi körülmények között élnek, annál kevésbé jellemző rájuk a facebookozás.

A legfeljebb 30 ezer dollárt kereső háztartásokban élő tinédzserek 70 százaléka használja a Facebookot, 30-75 ezer dolláros háztartásokban már csak 56 százalék az arány, míg a legalább 75 ezer dollárból gazdálkodó háztartásokban 36 százalék.

Ha ez így megy tovább, akkor elképzelhető, hogy hosszú távon az adatvédelmi botrányok helyett inkább a puszta érdektelenségbe bukhat majd bele a Facebook.

A tinik által használt szolgáltatások „futottak még" kategóriájába a Twitter (32%), a Tumblr (9%), és a Reddit (7%) fértek be. A megkérdezettek 3 százaléka nem használta semelyik a hírünkben említett szolgáltatást sem.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!