Adót kell fizetniük Ugandában a facebookozóknak

2018.06.01. 12:05

A közösségi hálózatok mellett a chatszolgáltatásokra is vonatkozik a törvény.

Lecsapott Uganda kormánya a közösségi hálózatokra és a csevegőszolgáltatásokra. Az országban most elfogadott törvény szerint július elsejétől a kérdéses típusú internetes szolgáltatások használata adóköteles tevékenységnek minősül, napi 200 ugandai shillinget, azaz olyan 14 forintot kell fizetniük a felhasználóiknak. Ezzel párhuzamosan a mobilos fizetéseket 1 százalékos adó fogja sújtani, ami a kritikusok szerint fájhat a mobilos fizetést széles körben használó ugandaiaknak, a legalacsonyabb jövedelműek ténylegesen megérezhetik a sarcot.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Issouf Sanogo

Az országot 1986 óta irányító Yoweri Museveni miniszterelnök szerint a többek közt a Facebookot, a Twittert, a WhatsAppot és a Telegramot is érintő közösségi médiás adó a kritikusok aggodalmai ellenére nem a szólásszabadságot próbálja korlátozni, hanem a közösségi hálózatokon való pletykálás és gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben fog segíteni. Emellett a két új adónem a nép javát fogja szolgálni, ugyanis a kormány a közbiztonság fenntartása mellett az elektromos hálózat kiterjesztésére kívánja használni a befolyt összeget. Az utóbbinak köszönhetően az elnök szerint a lakosok idővel például többet és gyakrabban tudják majd használni a közösségi médiát.

Egyelőre nem világos, hogy az közösségi médiás adó beszedése milyen formában történik majd, azonban valószínűleg a mobilszolgáltatókra hárul majd a kiszámlázása. Az országban jelenleg 23,6 millió mobilelőfizető van, közülük olyan 17 millióan interneteznek.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!