Még 10 érdekes tény a techuniverzumból

2018.06.01. 16:14

A szórakoztatóelektronikai piac szinte követhetetlenül gyors fejlődést mutatott az elmúlt évtizedekben, így nem csoda, ha még azok is elveszhettek benne egy picit, akik amúgy igyekeztek tartani a lépést. Ilyenkor pedig óhatatlanul is elveszhet néhány érdekes információ.

Mi itt a Techbázisnál úgy gondoljuk, hogy ez tarthatatlan, így ezentúl minden hétvégére összeszedünk néhány érdekes tényt, amivel a hétvégi összejöveteleken bárki elbűvölheti egy kicsit a társaságot.

Íme az e heti 10 tény képekben, majd kicsit bővebben, kifejtve:

Minden idők legsikeresebb videojátéka a Tetris. További érdekes tények képekben a fotóra kattintva!Forrás: Origo
  1. 1939-ben összeolvadt két japán cég, a Tokyo Denki és a Shibaura Electric, és így megszületett az a vállalat, amelyet Toshiba néven ismer a cég. A névválasztáson láthatóan nem agyaltak sokat...
  2. A Morse-abc-ben 2004-ig nem volt külön jel @ szimbólumra. Azóta viszont ezt használják a kukacra: ._ _ . _ ., ami megfelel az "A" és "C" betűknek, és egybeolvasva "commat" néven ismert, ami a "commercial at" kifejezés rövidítése.
  3. Az első magyar gyártású televízió az Orion AT501 volt. 1956 tavaszán kezdték árusítani, 5500 forintos áron, amely akkoriban négy és fél havi átlagkeresetnek felelt meg. Az első tíz nap alatt így is eladtak belőle 150 darabot.
  4. A @, azaz általunk csak "kukac"-nak nevezett jelet a hollandok "majomfaroknak", a svédek "elefántormánynak", az olaszok "csigának", a görögök "kis kacsának" a finnek pedig "egérfarok"-nak híják. Állati!
  5. A Facebook eredeti dizájnját 2007-ben változtatták meg. Ennek egyik markáns eleme volt egy férfiarc, amely egy Al Pacinóról készült kép enyhén megtrükközött verziója. Szóval az első években szó szerint Al Pacino volt a Facebook arca.
  6. A Sony 1979-ben dobta piacra a világ első sétálómagnóját, a legendás Walkmant, amellyel egyrészt egy új termékkategóriát teremtett, másrészt pedig irtózatos mennyiségű pénzt kaszált. Bár a Sony már nem foglalkozik ilyen eszközökkel, mások még igen. Például a Wintech nevű japán cég pár hete dobott piacra egy vadonatúj, 2018-as modellt.
  7. 2011-ben a Philips a televíziós üzletágát eladta a hongkongi TPV konszernnek, 2013-ban pedig az AV szekciótól (hangrendszerek, médialejátszók, fejhallgatók) szabadultak meg. Bár mind a mai napig jelennek meg új Philips termékek, azoknak a holland anyacéghez már nincs közük.
  8. A Microsoft főhadiszállása, központja 200 hektáron terül el, körülbelül 40 000 ember dolgozik ott, van saját bevásárlóközpontja, és tele van.... nyuszival! Eredetileg úgy kerültek oda, hogy sok ember a megunt állatát egyszerűen kitette a környéken, amelyek így elkezdtek szaporodni. Most már külön alapítvány foglalkozik velük, próbálják befogni és ivartalanítani őket, mert a tömeggyilkosságot senki sem tartja jó ötletnek.
  9. Minden idők legsikeresebb videojátéka a Tetris, amelyből 1984 óta több mint 177 millió darabot adtak el a különféle platformokon. Ebből körülbelül 100 millió darab telefonokon futott vagy fut jelenleg is.
  10. A Tetris mögött egészen elképesztő módon egy szovjet állami cég állt, az Elektronorgtechnica volt, amely a szoftverekért és hardverekért felelt a kontinensnyi országban. Maga a programozó, aki az érdemi fejlesztői munkát végezte pedig Alexey Pajitnov volt.