Nyomasztó az iPhone sebességbeli előnye

2018.06.03. 08:06

A csúcs androidos mobilok úgy két évvel vannak lemaradva.

A többek közt az okostelefonokban és a tabletekben is használt processzorok alapvető architektúráját tervező brit ARM Holdings a héten bejelentette a következő generációs, csúcskategóriás termékét. Az ARM Cortex-A76 architektúrára épülő konkrét processzorok nagyjából két év múlva válhatnak elérhetővé a csúcskategóriás mobilokban.

Forrás: AFP/Josh Edelson

A vállalat szerint az előző generációs Cortex-A73 architektúrához képest az új dizájn olyan 35 százalékkal nagyobb számítási teljesítményt és 40 százalékkal jobb energiahatékonyságot kínál. Ami szintén fontos, hogy a gépi tanulással és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számítások esetén négyszeres a gyorsulás mértéke.

Mindezek azt jelentik, hogy a Cortex-A76 már laptopszerű számítási teljesítményt tesz lehetővé az okostelefonokban.

Mindez fantasztikusan hangzik, azonban van egy elefánt a szobában: a mérési eredmények alapján a Cortex-A76 dizájnon alapú processzorok csak egy szinten lesznek a tavalyi iPhone mobilokban használt Apple A10 lapkakészlet processzorával, az aktuális almás telefonok Apple A11 Bionic lapkakészletében lévő processzor pedig

már jelenleg is érdemben erősebb.

Az Apple körülbelül két évnyi teljesítménybeli előnye részben abból származik, hogy sokkal nagyobb és komplexebb processzormagokat használhat. Házon belül fejleszti és használja azokat, a Qualcommhoz vagy a MediaTekhez hasonló chiptervezőktől eltérően nem kell semmiféle vevő igényeivel és lehetőségeivel törődnie.

A mobiljainak magas ára és nagy értékesítési volumene miatt belefér, hogy a szokásosnál jóval drágább konstrukciót használjon.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!