Nagy bátorság kell ahhoz, hogy a legendás Nokia 8800 után egy modern okostelefonra rátegye a gyártó a Sirocco nevet. A finn márka új tulajdonosa, a HMD Global azonban ezt most megtette, és ezzel egyértelművé tette: a Nokia visszatért az abszolút csúcsra. De méltó ehhez a telefon?

A Nokia 8 Sirocco legnagyobb erőssége kétségkívül a kinézete. Nem sok telefon képes ma már ezzel meglepetést okozni, de ha a külsőségek számítanak, jelenleg ez az egyik legjobb választás. A készülék nagyon vékonynak érződik (a maga 7,5mm-ével az is), az elején és a hátulján Gorilla Glass 5-ös üveget találunk, a képernyő a Samsung új csúcstelefonjaihoz hasonlóan lefolyik a két oldalán hogy találkozzon az oldalsó fémkerettel, és még valahogy a hátul középre helyezett, a testből kilógó kamerasziget is jól néz ki. Az oldalsó bekapcsoló és hangerőszabályzó gombjait pedig belesüllyesztették a házba.

Az egész valahogy nagyon letisztult, elegáns, ki lehet mondani, hogy a jelenleg gyártott egyik legszebb telefon. Persze a használat már más kérdés: az üveg hátlap miatt ez is igazi szappanként viselkedik, és mágnesként gyűjti az ujjlenyomatokat, az élesen lekerekített sarkai vágják a kezet, az oldalt besüllyesztett gombokat pedig nem mindig egyszerű vakon megtalálni, kitapintani.

Kattintson, és nézegessen további képeket a csodásan elegáns Nokia 8 SiroccorólForrás: Origo

Ráadásul a Nokia lemaradt a tavalyi trendről, így a Sirocco továbbra is hagyományos 16:9-es képarányú kijelzőt használ, szemben az újabb csúcskészülékek 18:9-es, hosszúkás képernyőivel. Ez azt jelenti, hogy kisebb kézzel viszonylag nehezebb átérni, meg a mai világban olyan furcsán szokatlan is. Nem lehet azt mondani, hogy rossz lenne, és talán pont a hagyományosabb kinézetével nyerhet meg néhány vásárlót, ha pedig kirakjuk az asztalra a Galaxy S9 és a Huawei P20 Pro mellé, garantáltan el fog ütni tőlük.

Maga a kijelző egyébként egy 5,5 hüvelykes OLED panelre épül, amivel kapcsolatban a következőket lehet megjegyezni:

  • A már említett módon a két oldalon lefolyik, ezáltal nagyon látványossá téve a telefont, viszont ha ezeken az oldalakon teljesen fehér tartalom jelenik meg, akkor bizonyos szögekből nézve furcsán torzul a szín.
  • A Samsung hasonló telefonjaival ellentétben itt nem jár extra funkcionalitás a képernyő lefolyt részeihez.
  • 2560x1440-es QHD felbontásával elképesztően éles, látható pixelektől mentes, gyönyörű képet jelenít meg.
  • Csodásan adja vissza a színeket, a kontrasztaránya gyakorlatilag végtelen.

Kijelző tekintetében tehát abszolút a csúcsot képviseli a Sirocco, de mi a helyzet a hardverrel? A központi processzorral a Nokia sajnos leragadt a tavalyi csúcs Snapdragon 835-nél, ami ugyan kicsit lassabb, mint a idei 845-ös modell, de azt elég nagy bizonyossággal lehet állítani, hogy soha senki nem fogja kevésnek érezni, főleg, hogy 6GB memóriát tettek mellé. A tárhely 128GB-os, és nem bővíthető külön kártyával, de vélhetően mindenki számára bőven elég lesz.

Forrás: Origo

A készülék legfájóbb hiányosságai azonban a kamerában keresendők, ami szomorú azok után, hogy a hátlapra pillantva megláttuk a dupla Zeiss lencsét. A Sirocco a korábbi felállással ellentétben nem egy színes és egy monokróm lencsét használ, hanem egy 12 megapixeles széleslátószögű és egy 13 megapixeles telefotó lencsét, aminek köszönhetően elérhetővé válik a 2x-es optikai zoom, optikai képstabilizálás viszont ezúttal sincs.

Mindez nem azt jelenti, hogy a Sirocco ne tudna egészen szuper képeket lőni, csak ennél ma már sokkal többet várunk el egy csúcskészüléktől. Ha jó fényviszonyok mellett próbálkozunk, akkor éles és szuper színeket visszaadó képeket kapunk eredményül, ahogy azonban romlanak a fényviszonyok, úgy válik egyre reménytelenebbé az egész, és nincsenek olyan trükkök, amellyek kihúznának a csávából, mint a mesterséges intelligenciás képfelismerés, vagy a változtatható rekeszérték, amikkel a mai csúcstelefonok kényeztetnek minket.

Kattintson néhány tesztfotóért, amit az új Nokia 8-cal lőttünk!Forrás: Origo

Ami miatt viszont abszolút rá lehet kívánni a Siroccora, az a teljesen nyers, tiszta 8.1-es Android. Nagyon furcsa, hogy az Android One-programot eddig leginkább csak az alsóbb kategóriás készülékeknél vették igénybe, pedig egyértelműen lenne igény egy tiszta androidos élményt nyújtó csúcstelefonra is, ezt pedig most a Nokia elhozta nekünk. Minden úgy van, ahogy azt a Google megálmodta, a rendszer elképesztően gyors, letisztult és mindenféle bloatware-től mentes. Továbbá nagyon hamar érkeznek hozzá a frissítések, és garantált, hogy legalább két Android-főverziót megkap ezután.

Összességében tehát a Nokia 8 Sirocco egy jól összerakott, rendkívül elegáns és alaposan felszerelt okostelefon, aminek a processzora és a kamerája elmarad attól, amit a csúcskategóriában várnánk. Márpedig a 260 ezer forintos ára egyértelműen ide pozícionálja, ennyiért pedig a Huawei P20 Pro egész egyszerűen sokkal jobb választás, de nincs messze a Samsung Galaxy S9+ sem.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!