Ultrahangos gombokat kapott az Asus gamer mobilja

asus rog phone gamer okostelefon android
Asus ROG Phone
Vágólapra másolva!
Rengeteg kiegészítő lesz a ROG Phone csúcsmobilhoz.
Vágólapra másolva!

Jó ideje keringő pletykákat megerősítve az Asus ma bemutatta az első kifejezetten játékosoknak szánt okostelefonját a Computexen. A jelek szerint a ROG Phone abszolút méltó riválisa a tavalyi év végén bemutatott Razer Phone-nak, jóval több egy átlagos csúcsmobilnál.

Asus ROG Phone Forrás: Asus

A teljesítménnyel kezdve az Asus szerint a mobilba különlegesen válogatott Qualcomm Snapdragon 845 lapkakészlet került, így a szokásos 2,8 GHz helyett a processzor akár 2,96 GHz-es csúcsórajelen is működhet. Persze ez óriási hőtermeléssel jár, így mérnökök egy aránylag komplex, hőkamrás hűtési rendszerrel látták el a telefont. Emellett a dobozában lesz egy hátlapra felpattintható hűtőkiegészítő perifériai is (ez látható a fenti képen), az AeroActive Cooler egy apró ventilátorral segíti a hőleadást.

A szokatlan hűtés és a 4000 milliamperes akku ellenére vastagnak nem neveznénk (8,6 mm) a telefont, viszont a 200 grammjával határozottan nehézsúlyú versenyzőnek mondható.

További nagy érdekesség, hogy a telefon egyik hosszabbik oldala mentén található két ultrahangos elven működő, szabadon programozható AirTrigger „gomb". Ezek alapvetően a gamepadek tetején lévő, mutatóujjakkal nyomkodható gomboknak felelnek meg, viszont a kijelzőn megjelenő, virtuális vezérlőszervek leváltására is használhatóak.

Asus ROG Phone Forrás: Asus

Ebben az üzemmódban a játékosoknak nem kell konkrétan rátenniük az ujjaikat az érintőkijelzőre, hanem egy picivel felette mozgathatják az ujjaikat. A kijelzőn való ujjhúzkodás súrlódással jár, ami csökkenti a vezérlés sebességét és precizitását, az AirTrigger masszívan javíthat a helyzeten.

A tényleg innovatív vezérlési koncepció mellett az ASUS többféle játékvezérlő perifériát is tervezett vagy terveztetett a ROG Phone-hoz, hogy kiszolgálja az egyéni preferenciákat, kényelmesebbé tegye a játékmaratonokat.

Asus ROG Phone Forrás: Asus

Az egyik egy klasszikus gamepadszerű megoldás. A Gamevice egy két darabból álló, fizikai gombokat és analóg karokat kínáló eszköz, egy kicsit a Nintendo Switch gyári kontrollereire hasonlít, a telefon rövidebbik oldalaira kell felpattintani. A másik TwinView kiegészítő egy kagylós kialakítású dokkoló: a tetejébe kell betenni a telefont, oldalsó gombok mellett egy további Full HD érintőkijelzőt kínál. A kütyü koncepcionálisan a Nintendo 2DS / 3DS modellekre hasonlít, bár nincsenek fizikai gombok a másodlagos kijelzője mellett, viszont található benne egy 6000 milliamperes akku és négy előlapi hangszóró.

Asus ROG Phone Forrás: Asus

Ezzel nem ért véget a kiegészítők köre, két dokkoló is elérhető lesz az ASUS ROG Phone-hoz. A WiGig szabványú dokkolóval vezeték nélkül átstreamelhető a telefon képe a közeli televíziókra, míg a Mobile Desktop Dock kütyüvel például egeret és billentyűzetet lehet kötni a mobilhoz, plusz egy számítógép másodlagos kijelzőjeként is használhatóvá teszi a készüléket.

A ROG Phone bejelentése során a gyártó nem foglalkozott túl sokat a telefonok esetében tipikusan taglalt tulajdonságok részletezésével, de persze az összes fontos specifikációra fény derült. A mobilba 6 hüvelykes és 2160×1080 pixeles AMOLED érintőkijelző kerül, 90 hertzes képfrissítési sebességgel, 1 ms válaszidővel, továbbá HDR-támogatással.

Asus ROG Phone Forrás: Asus

A már említett Snapdragon 845 lapkakészletet 8 GB rendszermemória egészíti ki, a háttértár pedig modelltől függően 128 GB vagy 512 GB, sajnos microSD-vel nem bővíthető. Cserébe viszont legalább került 3,5 mm-es hangkimenet a telefonra, manapság már az is valami.

A további érdekesebb tulajdonságok közül kiemelhető a sztereó előlapi hangszórópár, a 8 MP-es előlapi kamera, a 8+12 MP-es hátlapi kamerarendszer, továbbá a hátlap LED-es ROG hangulatvilágítása.

Egyelőre nem világos, hogy mikor és mennyiért kerül majd piacra az Asus ROG Phone.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!