Íme a leggyakrabban helytelenül írt szavak és a legfurább tévedések toplistái.

Ugyan a magyar nyelv szóban és írásban is kifejezetten nehéz, azonban számos más nyelvhez képest van egy aránylag nagy előnye: viszonylag egyedi és érthető hangokból áll, ami a magyar anyanyelvűek számára nagyban megkönnyíti a korábban még csak nem is hallott kifejezések hallás utáni helyes leírását, eltérően például az angoltól vagy a franciától.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Diego Cervo

Ettől függetlenül persze a szavak helytelen írása kifejezetten gyakori, főleg a tájszólással beszélő szülőkkel rendelkezőknek gyűlhet meg a bajuk a helyesírással, hiszen ők egyes esetekben alapvetően „rosszul” tanulták meg a szavakat; nem a hivatalos, irodalmi verziójukat sajátították el kiskorukban. Emellett persze vannak olyan kifejezések is, amelyeket élőbeszédben a többség rutinszerűen máshogy ejt ki, mint ahogy le kell írni, szuper példák erre az „aszt” és a „bicigli”.

A magyar netezők által a leggyakrabban helytelenül írt szavakForrás: SocialOne

A közösségi média és az internet célzott elemzésével foglalkozó SocialOne ügynökség munkatársai hiánypótló felmérést készítettek: arra voltak kíváncsiak, hogy a magyar internetezők mely szavakat írják a leggyakrabban helytelenül, továbbá egy szubjektív listát is összeállítottak a leginkább meglepőnek tartott, jellemző hibákról.

A SocialOne által a legmegdöbbentőbbnek ítélt, gyakori helyesírási hibákForrás: SocialOne

Óriási meglepetést nem hozott a 2017. április – 2018. április közt keletkezett internetes tartalmakon alapuló kutatás, a leggyakoribb és legmegdöbbentőbbnek tartott helyesírásbeli problémák talán a „muszály” kivételével mind az élőbeszédbeli és írásbeli különbségekre vezethetőek vissza.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!