Gigabírságot kaphat az Android miatt a Google

2018.06.07. 18:05

A tavalyi 2,4 milliárd eurósnál is nagyobb büntetésre számíthat a cég.

A Financial Times belsős értesülésekre hivatkozva az írja, hogy júliusban gyakorlatilag elsőfokú ítélet születhet az Európai Bizottság és a Google legújabb csörtéjében, ráadásul ezúttal a tavalyi 2,4 milliárd eurósnál is jóval nagyobb versenyhatósági bírságra számíthat a vállalat. Papíron az EU akár 11 milliárd dolláros büntetést is kiszabhatna a cégre.

Forrás: Ashwin Kamath / Flickr

A 2016-ban indult vizsgálat lényege, hogy az Európai Bizottság gyanúja szerint a Google versenyellenes és versenytorzító módon kierőszakolta az androidos eszközök gyártóinál, hogy az okostelefonokhoz, táblagépekhez és okostévékhez hasonló eszközeikre telepítsék elő a Chrome-hoz, a Gmailhez, vagy éppen Youtube-hoz hasonló alkalmazásait. Emellett azt is kikötötte, hogy gyári állapotban tolják azokat előtérbe a gyártók, például tegyék ki az ikonjaikat az Android kezdőképernyőjére.

Emellett állítólag anyagi előnyök is jártak azért, ha előtelepítették a Google kereső használatának megkönnyítésére kitalált appot.

Mint közismert, az Android ingyenes és nyílt forráskódú, azonban ez szigorúan véve csak az alap operációs rendszerre igaz. Amennyiben a gyártók nem fogadták volna el a Google extra feltételeit, akkor például a zárt forráskódú Play Áruházat sem telepíthették volna elő a készülékeikre.

A szerződést nem volt kötelező aláírni, de abszurd mértékű versenyhátrányt jelentett volna a gyártók számára, ha az eszközeiken nem érhető el az Android hivatalos programboltja.

A Google tagadja, hogy az elektronikai gyártókkal aláíratott szerződései versenytorzító hatással bírtak volna.

Az ügy kiemelt jelentőségű a Google számára, hiszen a szerződések óriási mértékben javíthatták az európai keresőpiacon és hirdetési piacon betöltött pozícióját. Jelenleg az okostelefonnal rendelkező uniós polgárok körülbelül háromnegyede használ androidos mobilt.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!