Közvetlenül szerződne a független zenészekkel a Spotify

2018.06.10. 08:06

Nem kíván kiadóként működni a vállalat, inkább csak javítana a mérlegén.

Ugyan a Spotify jelenleg a világ legnagyobb zenestreamelő szolgáltatása, ám ehhez képest meglehetősen kevés kapcsolata van magukkal a zenészekkel, a különféle ügyekben az őket képviselő kiadókkal vagy zeneterjesztő szolgáltatásokkal tárgyal. A Billboard információi szerint a jövőben ez részlegesen megváltozhat, ugyanis a kiadóktól független zenészek esetében a szolgáltatás áttérne a zenék közvetlen licencelésére.

Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Mindez nem jelenti azt, hogy a Spotify zenekiadóvá válna: egyszerűen csak kiiktatná a zenészek és maga közt álló harmadik felet, így egyrészt a zenészek is többet kereshetnének, másrészt pedig a saját zsebében is több pénz maradna. A projekt egyelőre korai stádiumban van, a szolgáltatás első körben csak a legnépszerűbb független előadók egy részét kereste meg a lehetőséggel.

Az indie zenészek jelenleg nem tölthetnek fel közvetlenül tartalmakat a Spotifyra, ehelyett egy disztribúciós szolgáltatást kell igénybe venniük. Ezek a disztribúciós cégek az összes bármit is számító streamelőszolgáltatásba és digitális zeneboltba képesek eljuttatni a tartalmaikat, cserébe vagy éves díjat kérnek, vagy százalékot vonnak a begyűjtött jogdíjakból.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!