Mobilos fizetéskor is tűnhetünk kicsinyesnek

2018.06.11. 18:07

Precíz összegek utalása helyett érdemes inkább kerekíteni.

A családtagok, barátok és munkatársak esetében teljesen hétköznapi jelenség, ha valaki szívességből kifizet valamit a másiknak. Jelen esetben nem a meghívásokról beszélünk, hanem az olyan esetekről, mikor valaki állja a másik kiadását, de vissza kívánja kapni az összeget. Tegyük fel, hogy egy családtagunk elmegy kutyatápot vásárolni, és megkérjük, hogy nekünk is vegyen egy nagy zsákkal. Ebben az esetben nyilván ki kell fizetnünk a számottevő mennyiségű pénzbe kerülő tápot, hacsak a másik fél nem ragaszkodik hozzá, hogy ne fizessünk.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az ilyen esetekben a másik kifizetésekor az a szokás, hogy precíz összegek helyett kerekített összeget fizetünk: ha 8190 forint volt a táp, akkor csak 8000 forintot kér a másik, ha pedig 8990 forintba került a táp, akkor 9000 forintot adunk.

A Virginia Egyetem, a Columbia Üzleti Iskola és a Harvard Üzleti Iskola közös kutatása során most kiderült, hogy a fenti megszokáshoz akkor is érdemes ragaszkodni, ha egymás közti mobilos fizetésről van szó, például Apple Cash vagy Venmo rendszereken keresztül egyenlítjük ki a tartozást.

A kutatásban résztvevő diákoknak több chatelést kellett véleményezniük. Mint kiderült, a precíz összegeket fizetőket a többség valamiképp kicsinyesnek vagy távolságtartónak látja,

81 százalék inkább a kerek összegeket fizetőkkel szimpatizál.

Végső soron a jelenség nem magáról a pénzről szól: a többség egyszerűen csak úgy érzi, hogy a precíz összegek esetén személytelennek és hivatalosnak tűnik a tranzakció, amit negatív jellegzetességnek tartanak.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!