Újabb 10 kihagyhatatlan tény a techuniverzumból

2018.06.17. 10:39

A szórakoztatóelektronikai, informatikai és telekommunikációs piac szinte követhetetlenül gyors fejlődést mutatott az elmúlt évtizedekben, így nem csoda, ha még azok is elveszhettek benne egy picit, akik amúgy igyekeztek tartani a lépést. Ilyenkor pedig óhatatlanul is elveszhet néhány érdekes információ.

Mi itt a Techbázisnál úgy gondoljuk, hogy ez tarthatatlan, így ezentúl minden hétvégére összeszedünk néhány érdekes tényt, amivel a hétvégi összejöveteleken bárki elbűvölheti egy kicsit a társaságot.

Íme az e heti 10 tény képekben, majd kicsit bővebben, kifejtve lentebbForrás: Origo
  1. A Microsoft Windows 95 induláskor felharsanó zenéjét az ambient, chill out zenei stílusok ősatyja, a legendás Brian Eno komponálta.
  2. A Samsung 1990 óta gyárt Jászfényszarun televíziókat.
  3. A 2008-ban bemutatott HTC Dream volt a világ első telefonja, amely Android operációs rendszert használt.
  4. Az elektronikai eszközeiről, telefonjairól és televízióiról ismert kínai TCL 2003-ban szerezte meg a francia Thomson többségi tulajdonát, a konszern jelenlegi ügyvezető igazgatóját pedig Tomson Lǐ Dōngshēngnek hívják.
  5. A webOS smart platform kifejlesztését a Palm kezdte el 2009-ben. A Palmot később felvásárolta a HP, így ez az eljárás az ő tulajdonukba került. Az LG 2013-ban megvette a technológiát a HP-től, 2018-ban pedig nyílt forráskódúvá, azaz minden fejlesztő számára elérhetővé tette.
  6. 1999-ben egy 41 hüvelykes plazmatévé mellé Suzuki Swift személygépkocsit adtak ajándékba Magyarországon.
  7. 1901-ben két tudós, az angol Hubert Cecil Booth és az amerikai David T. Kenney egymástól függetlenül feltalálta az elektromos porszívót. Sokan a britet tartják az "igazi feltalálónak", ugyanis ő használta elsőként az angol nyelvben ma is használatos "vacuum cleaner" megnevezést a berendezésre.
  8. A teflontalpú vasalót kinyírja, ha darabos súrolószerrel, vagy sóval próbálják megtisztítani. Elég néhány mozdulat, és máris mehet a kukába a masina!
  9. A világtörténelem első hőre épülő vasalóját időszámításunk környékén, tehát 2000 évvel ezelőtt ütötték össze Kínában. Úgy-ahogy formára kalapáltak egy vasbilit, és forró széndarabokat dugdostak bele.
  10. A Nintendo céget 1889-ben alapította Jamaucsi Fuszadzsiró Kiotóban. A vállalat olyan, úgynevezett hanafuda kártyák gyártásával kezdte meg a tevékenységét, amelyekkel számos különféle játékot lehetett játszani, emiatt nagyon népszerűnek számított a szigetországban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!