Életmentő funkció jön az iPhone-okba

Kemény melók - Száguldanak és életet mentenek; ők a mentők!
Vágólapra másolva!
Automatikusan megosztják majd a GPS-koordinátákat a segélyhívóval.
Vágólapra másolva!

Nagyon fontos fejlesztés debütál majd az idén ősszel érkező iOS 12 operációs rendszerben: a szoftvert futtató Apple iPhone okostelefonok automatikusan meg fogják osztani a segélyhívást indított személyek GPS-es földrajzi koordinátáit a segélyhívó központok rendszereivel, már ha azok képesek fogadni az információt.

Forrás: Polyák Attila/Origo

A néhányméteres pontosságú adatok sok esetben gigantikus segítséget nyújthat a segélyhívásokra kivonuló mentőknek, rendőröknek és tűzoltóknak. Gyakori probléma, hogy a hívók nem képesek gyorsan és precízen információkat szolgáltatni a segélyhívás helyszínéről, hiszen nincs a közvetlen közelükben valamiféle utcatábla.

Ennél is rosszabb, mikor valamiféle lakatlan helyen van szükség a gyors segítségre, például egy kirándulás során lesz valaki rosszul vagy szenved balesetet, és az erdő kellős közepére kell valahogy kinavigálni a mentőcsapatot.

Az iOS 12 által használt koordinátajelentés első körben az Egyesült Államok egyes segélyhívó központjaiban lesz elérhető, a nemzetközi bevezetéséről még nincs információ. Jelenleg a központok legfeljebb a cellainformációk alapján, háromszögeléses módszerrel képesek behatárolni a mobiltelefonok földrajzi helyzetét, ami a semminél ugyan masszívan több és jobb, de több száz métereket is tévedhet a rendszer.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!