Felmentették bérletét a bőrébe ültető biohackert

2018.06.18. 18:06

A Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow néven biohacker úgy véli, hogy az erkölcsi győzelem az övé, bár az eljárás költségeit neki kell megfizetni. Azt is mondta: senkit sem bátorít arra, hogy chipet ültessen a bőre alá, a hatóságok megkérdezése nélkül ő maga sem tenné ezt meg újra.

Egy sydney-i bíróság hétfőn megváltoztatta a biohackerrel kapcsolatos korábbi ítéletet, akit azért bírságoltak meg, mert elektronikus utazási bérlete chipjét a bőre alá ültette, így az utazási kártyáját nem tudta bemutatni a kalauznak.

Meow-Ludo Disco Gamma Meow-MeowForrás: Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow / Facebook

A 33 éves férfit 220 ausztrál dollárra (45 ezer forint) bírságolta, és ezen kívül 1000 dollár költség megfizetésére kötelezte egy ausztrál bíróság idén márciusban, amiért a férfi nem tudta bemutatni az érvényes bérletét a kalauznak, noha annak hordozható kártyaleolvasója megerősítette, hogy felszálláskor a chipet leolvastatták.

A Sydney-ben élő biohackert sokan Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow néven ismerik, ez ugyanis a hivatalos neve. Különféle "műszaki fejlesztéseket" végez saját testén, az Opal utazási kártyájáról a keze bőre alá ültette be a mikrochipet, hogy a kártya elővétele nélkül tudjon fizetni az utazásért az elektromos kapuknál.

Meow-Meow fellebbezett a márciusi ítélet ellen, arra hivatkozva, hogy nem próbált meg bérlet nélkül utazni, így pénzbüntetéssel sem lehet sújtani.

A sydney-i kerületi bíróság végül a biohackernek kedvező ítéletet hozott az ügyben.

Dina Yehia bíró szerint a férfi nem azért babrálta meg az Opal kártyáját, hogy ne kelljen fizetnie az utazásért. A bíró figyelembe vette Meow-Meow kitűnő jellemét, valamint hogy a férfinak nincsen priusza, ugyanakkor "rendkívül szokatlannak, és egyedi körülményekben gazdagnak" nevezte az esetet.

Meow-Meow-nak ugyanakkor ki kell fizetnie az ezer dollárra rúgó eljárási költségeket. "Fizetnem kell, de az erkölcsi győzelem az enyém" – írta a férfi az ítélet után a Facebookon.

A bíróság épülete előtt Meow-Meow elmondta: senkit sem bátorít arra, hogy chipet ültessen a bőre alá, és maga sem tenné meg ezt még egyszer a közlekedési hatóságok megkérdezése nélkül.

Az ausztrál közlekedési hatóság már a márciusi ítélethozatalkor figyelmeztette az utasokat, hogy ne rongálják vagy hamisítsák meg az utazási kártyájukat, amellyel az elektromos kapuk leolvasóihoz érintve fizetnek az útért.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!