Az év végén kerülhetnek piacra az első mini LED technológiás modellek.

Pár hónapon belül eddig nem látott technológiára épülő monitorok kerülhetnek piacra, elsőként a kifejezetten gamereknek szánt termékeket vásárlók találkozhatnak majd a mini LED paneles megoldásokkal. Az AU Optronics elnökére hivatkozva a DigiTimes (via Guru3D) azt írja, hogy megkezdődött az új típusú panelek véglegesen mintapéldányainak kiküldése a monitorgyártók számára, az érintettek az utolsó negyedévben tudják majd megkezdeni a mini LED-es monitoraik tömeggyártását.

Az Asus ProArt PA32UX is mini LED panellel kerül majd piacraForrás: Guru3D

A mini LED érdekességét a háttérvilágítás adja. Az OLED esetében maguk a képpontok bocsátják ki a fényt, azonban az összes többi típusú panel (például a TN, az IPS, az LTPS) külön háttérvilágítást használnak. A mini LED abban újít, hogy a háttérvilágítást nem oldalról kapja kijelző pixeleket tartalmazó rétege, hanem teljesen hátulról:

akár több ezer, a kijelző háta mögött lévő LED adja ki a fényt.

Ez két okból is jó: egyrészt így homogénebb lehet a panelek háttérvilágítása, másrészt pedig a megoldás remek minőségű HDR kivitelezésére biztosít lehetőséget. Persze a mini LED technológia remekül skálázódik, így egészen apró kijelzőktől az óriási megjelenítőkig bármiben bevethető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!