Kezdődhet a HDR-es monitorok igazi térnyerése

asus proart pa32ux mini led au optronics monitor
Az Asus ProArt PA32UX is mini LED panellel kerül majd piacra
Vágólapra másolva!
Az év végén kerülhetnek piacra az első mini LED technológiás modellek.
Vágólapra másolva!

Pár hónapon belül eddig nem látott technológiára épülő monitorok kerülhetnek piacra, elsőként a kifejezetten gamereknek szánt termékeket vásárlók találkozhatnak majd a mini LED paneles megoldásokkal. Az AU Optronics elnökére hivatkozva a DigiTimes (via Guru3D) azt írja, hogy megkezdődött az új típusú panelek véglegesen mintapéldányainak kiküldése a monitorgyártók számára, az érintettek az utolsó negyedévben tudják majd megkezdeni a mini LED-es monitoraik tömeggyártását.

Az Asus ProArt PA32UX is mini LED panellel kerül majd piacra Forrás: Guru3D

A mini LED érdekességét a háttérvilágítás adja. Az OLED esetében maguk a képpontok bocsátják ki a fényt, azonban az összes többi típusú panel (például a TN, az IPS, az LTPS) külön háttérvilágítást használnak. A mini LED abban újít, hogy a háttérvilágítást nem oldalról kapja kijelző pixeleket tartalmazó rétege, hanem teljesen hátulról:

akár több ezer, a kijelző háta mögött lévő LED adja ki a fényt.

Ez két okból is jó: egyrészt így homogénebb lehet a panelek háttérvilágítása, másrészt pedig a megoldás remek minőségű HDR kivitelezésére biztosít lehetőséget. Persze a mini LED technológia remekül skálázódik, így egészen apró kijelzőktől az óriási megjelenítőkig bármiben bevethető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!