Biztonságosabbá válik a WiFi

netgear nighthawk x4 ac2350 wifi router
NetGear Nighthawk X4 AC2350
Vágólapra másolva!
Sokkal nehezebb lesz feltörni a hálózatokat.
Vágólapra másolva!

Sok évnyi munkát követően a Wi-Fi Alliance bejelentette, hogy elkészült a vezeték nélküli routerek alapvető biztonságáért felelős protokoll legújabb verziója. Az iparági szervezet mostantól kezdve hajlandó a WPA3-mal kompatibilisnek minősíteni a gyártók által beküldött eszközöket.

A kép csak illusztráció (NetGear Nighthawk X4 AC2350) Forrás: NetGear

A 2004-ben szabványosított WPA2-t leváltó WPA3 protokoll drámaian megnehezíteni a támadók számára a vezeték nélküli hálózatok jelszavainak visszafejtését vagy kitalálását, továbbá a WPA3-mal a hálózatra kapcsolódó eszközök utáni kémkedést. Az új protokollnak kétféle változata lesz: WPA3-Personal módot általános, míg a WPA3-Enterprise módot nagyvállalati környezetekben való használatra tervezték.

Szokás szerint a WPA3 terjedéséhez persze időre lesz szükség, hiszen mind a WiFi routereknek, mind pedig a hozzájuk csatlakozó eszközöknek, például az okostelefonoknak vagy a laptopoknak is támogatniuk kell.

A modernebb eszközöket ugyan egy szoftverfrissítéssel kompatibilissé lehet tenni a WPA3-mal, ám ettől függetlenül jó néhány évbe beletelik majd, mire hétköznapivá válik a használata.

Végül érdekes, hogy a Wi-Fi Alliance az Easy Connect technológiát is szabványosította, amely segítségével a kiskijelzős, vagy éppen kijelző nélküli kütyüket egy QR-kód mobilos beolvasásával rá lehet csatlakoztatni a helyi WiFire. Elsősorban az internetre kötött kütyük beüzemelésének a megkönnyítésére találták ki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!