Folyamatosan csökkenhet az SSD-k ára

samsung 850 pro ssd
A tesztgyőztes Samsung 850 Pro SSD
Vágólapra másolva!
Az év második felében akár túltermelés is kialakulhat a memórialapkákból.
Vágólapra másolva!

Kiváló hírrel szolgálhatunk a laptopjukat vagy asztali számítógépüket felturbózni kívánók számára, a DRAMeXchange (via EPSNews) információi szerint az idei egész évben folytatódhat az SSD-kben is használt NAND memórialapkák árának csökkenése. Ezek a lapkák adják a háttértárak anyagköltségének legnagyobb részét.

A kép csak illusztráció (Samsung 850 Pro SSD) Forrás: Heise Online

A portál szerint az idei évben már lezajlott árcsökkenésnek köszönhetően tipikusan 8-10 százalékkal esett az SSD-k ára, amely az ártörténeteket elnézve helyénvaló információ. Egyes SSD-k esetében egyébként ennél jóval nagyobb volt az árcsökkenés, ritka esetekben olyan

20 százalék körüli mértékben is mérséklődtek az árak.

Ha minden igaz, akkor az év második felében enyhe túltermelés alakulhat ki a NAND memóriákból, a gyártók ugyanis remek tempóban pörgetik fel a 64 és 72 rétegű memóriachipek tömeges előállítását. Ettől függetlenül a DRAMeXchange szerint nem kizárt, hogy az Apple ősszel bemutatásra kerülő iPhone mobiljai nagyrészt felszívhatják a többletet (főleg, ha tényleg lesz 512 GB háttértárral szerelt modell), ami természetesen gátat szabhat az általános árcsökkenés sebességének.

Az árcsökkenéseknél tartva a következő hetekben jelentősen eshet a videokártyák ára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!