Máris lázadnak a Facebook-adó ellen

2018.07.03. 14:07

Az ugandaiak VPN-nel próbálják kikerülni a sarcot, de nem biztos, hogy megéri.

Vasárnap életbe lépett Ugandában a közösségi média használatára kivetett adó, amely keretében a netezőknek az összes népszerű közösségi portál és csevegőalkalmazás használatáért napi adót kell fizetniük. A részletekről már beszámoltunk, a helyi kormány nagy mennyiségű extra adóbevételre számít a szokatlan sarctól.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Issouf Sanogo

Természetesen az ugandaiak nem örülnek az új adónak, így VPN-szolgáltatások segítségével próbálják kikerülni az adófizetést. Ezek a szolgáltatások elmaszkolják a hálózati adatforgalmat a netszolgáltatók elől, így azok nem tudják megállapítani, hogy az előfizetőik épp adóköteles webhelyet vagy mobilappot használnak-e.

Godfrey Mutabazi, az ország távközlési bizottságának vezetője máris reagált a fejleményre, állítása szerint

utasítani fogják a netszolgáltatókat a VPN-ek blokkolására.

Emellett egy facebookos bejegyzésben felhívta a lakosság figyelmét, hogy a VPN-ek használata extra adatforgalommal jár. Emiatt egyáltalán nem biztos, hogy anyagilag megéri kikerülni az adófizetést.

Ha a vízhez hasonló alapvető cikkeket is megadóztatjuk, akkor miért ne adóztatnánk meg a közösségi médiát? Ez az adó javítani fogja az internetes lefedettséget, erről szól az egész

– magyarázta Frank Tumwebaze, Uganda informatikai és távközlési minisztere.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!