Megint lefagyasztják a böngészőket a csalók

Pensive Girl College Student Studying At Night Beautiful Computer White Collar Worker Student Girls Women Females Midnight Rubbing Homework Forehead Headache Working Late Pain 20-29 Years Young Adult Adult Working Studying Learning Latin American and Hisp
Young woman with laptop computer for homework. Tired hispanic girl and college education. Female student studying and using pc at home getting headache
Vágólapra másolva!
Elég egy támadó weblapra felcsalniuk az áldozataikat.
Vágólapra másolva!

Idén februárban elég nagy vihart kavart egy a modern böngészők szinte mindegyikét érintő bug, amelyet kihasználva az internetes csalók képesek megjeleníteni egy kamu hibaüzenetet mutató weblapot, majd kifagyasztani az alkalmazásokat. A weblapokon általában azt hazudják, hogy súlyos gond van a számítógéppel, és azonnal fel kell hívni egy telefonszámot a probléma megoldása érdekében. Ha ezt megteszik az áldozataik, akkor egy kamu terméktámogatási szakemberrel kell tárgyalniuk, aki mindent megtesz majd, hogy különféle módokon minél több pénz csaljon ki belőlük.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Diego Cervo/Diego Cervo

A probléma többek közt a Google Chrome-ot és a Mozilla Firefoxot is érinti, plusz sejthetően az ezek kódbázisaira épülő alternatív böngészők sem immunisak. Az Internet Explorer és a Microsoft Edge esetében elvileg nem kivitelezhető a lefagyasztásos támadás.

Ne dőljünk be az internetes csalók böngészőlefagyasztásos trükkjének! Forrás: Malwarebytes

Az ügy érdekessége, hogy a Google megoldotta a gondot a Chrome 65-ben, azonban a jelenleg aktuális Chrome 67 valamilyen okból megint érintetté vált, a fejlesztőknek valahogy sikerült letiltaniuk a saját hibajavításukat.

A váratlan gondot hamarosan persze újból orvosolni kívánják, és remélhetően lassan a Mozilla is kezd végre valamit a felhasználók megkárosítására használt buggal.

A rosszindulatú weblapokba belefutóknak a böngészőjük kikényszerített bezárását ajánljuk, csak az újbóli megnyitásukkor persze figyeljenek oda, hogy ne töltsék vissza a támadó weblapot a böngészőfülek helyreállításával.

A böngésző „kilövése" Windows esetén a Feladatkezelő alkalmazásban oldható meg, amely például a CTRL + SHIFT + ESC billentyűkombinációval is elindítható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!