Megint lefagyasztják a böngészőket a csalók

2018.07.05. 10:06

Elég egy támadó weblapra felcsalniuk az áldozataikat.

Idén februárban elég nagy vihart kavart egy a modern böngészők szinte mindegyikét érintő bug, amelyet kihasználva az internetes csalók képesek megjeleníteni egy kamu hibaüzenetet mutató weblapot, majd kifagyasztani az alkalmazásokat. A weblapokon általában azt hazudják, hogy súlyos gond van a számítógéppel, és azonnal fel kell hívni egy telefonszámot a probléma megoldása érdekében. Ha ezt megteszik az áldozataik, akkor egy kamu terméktámogatási szakemberrel kell tárgyalniuk, aki mindent megtesz majd, hogy különféle módokon minél több pénz csaljon ki belőlük.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Diego Cervo/Diego Cervo

A probléma többek közt a Google Chrome-ot és a Mozilla Firefoxot is érinti, plusz sejthetően az ezek kódbázisaira épülő alternatív böngészők sem immunisak. Az Internet Explorer és a Microsoft Edge esetében elvileg nem kivitelezhető a lefagyasztásos támadás.

Ne dőljünk be az internetes csalók böngészőlefagyasztásos trükkjének!Forrás: Malwarebytes

Az ügy érdekessége, hogy a Google megoldotta a gondot a Chrome 65-ben, azonban a jelenleg aktuális Chrome 67 valamilyen okból megint érintetté vált, a fejlesztőknek valahogy sikerült letiltaniuk a saját hibajavításukat.

A váratlan gondot hamarosan persze újból orvosolni kívánják, és remélhetően lassan a Mozilla is kezd végre valamit a felhasználók megkárosítására használt buggal.

A rosszindulatú weblapokba belefutóknak a böngészőjük kikényszerített bezárását ajánljuk, csak az újbóli megnyitásukkor persze figyeljenek oda, hogy ne töltsék vissza a támadó weblapot a böngészőfülek helyreállításával.

A böngésző „kilövése" Windows esetén a Feladatkezelő alkalmazásban oldható meg, amely például a CTRL + SHIFT + ESC billentyűkombinációval is elindítható.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!