Mégsem vágja gajra az internetet az EU

French President Macron At EU Parliament FRANCE DIPLOMACY Strasbourg EU POLITICS PARLIAMENT French President Macron EU Parliament Antonio Tajani
French President Emmanuel Macron delivers his speech at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, Tuesday, April 17, 2018. Macron is expected to outline his vision for the future of Europe to push for deep reforms of the 19-nation eurozone and will launch a drive to seek European citizens' opinions on the European Union's future. (Photo by Elyxandro Cegarra/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Jelen formájában nem ment át a szerzői jogi reformcsomag.
Vágólapra másolva!

Az internet korábban nem látott kihívások elé állította a szerzői jogok tulajdonosait, meglehetősen nehézzé vált érvényesíteniük a jogaikat a kalózok, továbbá a warezolást valamilyen formában lehetővé tevő szolgáltatásokkal szemben. Éppen ezért is az Európai Parlament illetékesei már régóta dolgoznak egy reformcsomagon, amely egyszerűbbé tenné az életüket.

A kép csak illusztráció Forrás: NurPhoto/Elyxandro Cegarra

Ez alapvetően jól hangzik, azonban a reformcsomag két része is rendkívül éles vitát váltott ki. A csomag 11-es cikkelye szerint a Google-höz és a Facebookhoz hasonló nagy cégeknek linkadót kellett volna fizetniük a különféle publikációk tartalmaira való linkelésért, ám a kritikusok szerint ezt kihasználva a kormányok korlátozni próbálhatták volna a szólásszabadságot, plusz az egész elképzelés úgy általánosságban véve is nonszensz.

A linkadót 2013-ban már Németországban is elfogadták: a szerzői jogi lobbi azt szerette volna elérni, hogy a Google fizessen a Hírek szolgáltatásban megjelenő cikkek után. A gyakorlatban az történt, hogy amelyik publikáció ténylegesen pénzt akart látni a Google-től, annak a cég kitette a szűrét a Hírekből. Erre annyira visszaesett a keménykedő publikációk látogatottsága, hogy pár hét után kénytelenek voltak visszakéredzkedni a Hírekbe, persze anyagi követelések nélkül.

A nagy techcégek nem használják ki a publikációkat, szimbiózisban élnek velük.

A másik problémás cikkely a 13-as számú volt, amely szerint a webszolgáltatásoknak proaktívan szűrniük kellett volna szerzői jogsértések után a rendszereikbe feltöltött tartalmakat, különben felelősségre vonhatóak lettek volna a felhasználóik kalózkodásáért. Sajnos arról már nem szólt a törvény, hogy technikailag ezt hogyan kellene kivitelezni, plusz a kisebb cégek miből teremtenék elő a rendszerek kifejlesztéséhez és üzemeltetéséhez szükséges összegeket.

Emellett a 13-as cikkely illegálissá tette volna a tartalmak remixelését is, konkrétan még a mémeket is betiltotta volna, hacsak az alapanyaguk nem megfelelő jogi státuszú.

Az Európai Parlament ma 278 igen és 318 nem szavazat mellett elutasította a komplett reformcsomagot, így a következő hetekben lesz még idő dolgozni rajta. A következő változatáról várhatóan szeptember 10–13. között szavazhatnak majd a törvényhozók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!