Börtönbüntetést kapott egy japán kriptobányász

2018.07.07. 10:29

Egy csalóprogramon keresztül bányászott némi aprót.

Az elmúlt olyan egy évben új játékszerrel bővült az internetes trükközők arzenálja, hiszen lehetővé vált egyes kriptovaluták böngészőkön keresztüli bányászata. A képlet egyszerű: a bányászok weblapokba vagy alkalmazásokba rejtik a bányászó kódokat, majd remélik, hogy minél több pénz összejön azzal, hogy kölcsönveszik mások számítógépeinek és mobiljainak a számítási teljesítményét.

A kép csak illusztrációForrás: ANP/AFP/Koen Suyk

Japánban a világon elsőként elkezdtek lecsapni az olyanokra, akik engedély nélkül lopják a számítási erőforrásokat. Most megszületett az első ítélet: a 22 éves Masato Yasuda egy év börtönbüntetést kapott azért, mert egy játékhoz készített csalóprogramba kriptopénzt bányászó kódot illesztett.

A bíró három évre felfüggesztette a büntetés végrehajtását, így ha Masato nem tesz valami butaságot, akkor nem kell ténylegesen börtönbe vonulnia.

A fiatalember csalóprogramját 90 alkalommal töltötték le, ráadásul csupán olyan 5000 jen, azaz bő 12 ezer forint értékű kriptovalutát sikerült bányásznia az áldozatai számítógépeivel.

A körülményeket figyelembe véve kifejezetten kemény ítéletet hozott a bíró.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!