Népszerű kényelmi funkciótól búcsúzik az Android

táblagép repülőtér reptér internet wifi
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem lehet majd a WiFi router gombjának megnyomásával netet adni a mobiloknak.
Vágólapra másolva!

A modern WiFi routerek tulajdonosainak valószínűleg már feltűnt, hogy található a routerükön egy WPS feliratú gomb. A Wi-Fi Protected Setup egy kényelmi funkció, amellyel jelszó bepötyögése nélkül felcsatlakoztathatóak a mobilokhoz és laptopokhoz hasonló eszközök a routerek hálózataira.

Forrás: Cultura Creative/Antonio Saba

A funkció egyszerűen használható: aktiválni kell a mobileszköz WiFi-menüjében a WPS-es keresést, majd meg kell nyomni a router gombját, mire ideális esetben pár másodpercen belül összekapcsolódnak az eszközök. Ezt a párosítási műveletet elég egyszer elvégezni, utána a mobileszköz ugyanúgy képes lesz újból és újból felcsatlakozni a hálózatra, mintha a felhasználó bepötyögte volna a jelszót.

Sajnos a kényelemnek nagy ára van: a WPS rendkívül sebezhetőnek bizonyult, így érdemes kikapcsolni a router beállítófelületén, ha nincs rá szükség.

Most nagyon úgy tűnik, hogy megkezdődhet a sebezhető funkció támogatásának kivezetése: az ősszel érkező Android P (valószínűleg Android 9.0 lesz a végleges neve) már egyáltalán nem támogatja a WPS-t, így a rendszerrel szerelt eszközöket

csak a jelszó bepötyögésével lehet majd felcsatlakoztatni a védett WiFi-hálózatokra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!