Durván mobilfüggőek a magyarok

Using a smartphone Human Hand Relaxation Smart Phone Summer Swimming Pool Technology Water Women using a smartphone in a swimming pool
using a smartphone in a swimming pool
Vágólapra másolva!
Okostelefonnal a kezünkben kelünk és fekszünk, mégis mindössze a magyarok 27%-a tartja magát függőnek, derült ki Magyarország legnagyobb okostelefon-függőséggel kapcsolatos felméréséből.
Vágólapra másolva!

A VIP-Phone online kutatásában több mint 5700 fő megkérdezésével térképezte fel a magyarok okostelefon-függőségét és mobilhasználati szokásait. Az online felmérésből kiderült, hogy a magyarok többsége mobillal a kezében kezdi a napot, és a nagy többség – több mint 90% – azzal is fejezi be: alvás előtt még netezik, „megnéz ezt-azt".

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Cottonfioc

A 9 halálos áldozatot követelő ceglédberceli tragédia rávilágított arra, hogy milyen szörnyű következményei lehetnek az okostelefon-függőségnek és a vezetés közbeni mobilhasználatnak. A helyzet pedig több mint aggasztó: a megkérdezettek közel fele a volán mögött sem tud meglenni készüléke nélkül.

Úgy tűnik, hogy a magyarok többsége egy órát sem bír ki telefonja ellenőrzése nélkül, több mint harmaduk pedig pár percenként, vagy még gyakrabban veszi kézbe mobilját. Ennek fényében talán már nem is olyan meglepő, hogy a megkérdezettek 66%-a étkezéskor sem válik meg telefonjától,

79%-a pedig még a WC-re is magával viszi készülékét.

A válaszadók közel fele érezte már úgy, hogy túl sok időt tölt telefonjával. Ennek - és a fenti számok - tükrében még inkább meglepő, hogy a válaszadók kevesebb mint harmada (27 százalék) tartja csak magát okostelefon-függőnek.

Durván mobilfüggőek a magyarok Forrás: VIP-Phone

Nem nehéz belátni, hogy a közúti baleseten túl számtalan egyéb negatív hatása lehet a túlzott mobilhasználatnak, mely ugyan nem kavar akkor port, de könnyen átírja életünk. Ha nem vigyázunk elveszítjük a pillanatokat, amikor egyedül maradtunk saját gondolatainkkal – vagy családunkkal, barátainkkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!