Jöhetnek a 48 megapixeles mobilok

sony xperia xz2 premium
Sony Xperia XZ2 Premium
Vágólapra másolva!
Rossz fénykörülmények között is helytáll a Sony szenzora.
Vágólapra másolva!

A Sony bemutatta a világ első okostelefonokba szánt, 48 megapixeles (8000×6000 pixeles) kameraszenzorát. Az IMX586 nem csak pixelszám tekintetében csúcstartó, de prémium kategóriás megoldás lévén a cég szerint ténylegesen kiváló minőségű fotók készíthetőek vele. Ez nem mondható el mindegyik óriási felbontású mobilkameráról, a képpontok száma önmagában semmire sem jelent garanciát.

Sony Xperia XZ2 Premium Forrás: Sony

A kameraszenzorok egyik sajátossága, hogy a pixelszám emelésével jelentősen csökken a rossz fényviszonyok között készíthető fotók minősége, azonban a Sony szerint ez nem jellemző az IMX586-ra: kevés fény esetén a szenzor összevon négy szomszédos pixelt, hogy jobb legyen a fényérzékenység. Emiatt legfeljebb 12 megapixelesek lehetnek a végeredményül kapott fotók, de legalább jó lesz a minőségük.

Balra egy 12 megapixeles kamera, jobbra pedig a 48 megapixeles IMX586 képe Forrás: Sony

Természetesen a japán cég szerint a kameramodul jelfeldolgozó elektronikája is csúcskategóriás, így rendkívül gyors működésre és széles dinamikai tartományra képes. A szenzorral akár 90 képkocka/másodperces sebességgel is rögzíthetőek 4K-s felbontású videók, míg a Full HD esetében a 240 képkocka/másodperces sebesség is támogatott.

A Sony IMX586 mintapéldányaira szeptembertől tehetik majd rá a kezeiket az érdeklődő gyártók, első körben pedig a csúcskategóriás Sony Xperia mobilokban válhat ténylegesen elérhetővé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!