Egyetlen szoftverfrissítéssel az elvárt szintre nőhet a teljesítményük.

Amilyen csendben jelentette be az új MacBook Pro laptopokat az Apple, annyira nagy médiavisszhangot váltottak ki. Először is az iFixit jóvoltából kiderült, majd egy kiszivárgott javítási dokumentumból bizonyítást nyert, hogy a cég nagyrészt megjavította a Butterfly kapcsolós klaviatúrájának a billentyűberagadási problémáját, bár ezt vélhetően az ellene folyó perek miatt nem hajlandó publikusan elismerni.

Apple MacBook Pro (2018)Forrás: Apple

A jó után jött egy rossz hír is: a Core i9-es csúcsmodellel az élen az új notebookok komoly terhelés alatt nem képesek tartani az elvárt sebességet, a túlhevülés elkerülése érdekében ugyanis a processzoruk automatikusan és durván lekorlátozza a saját órajelét.

Most szuper fejleménnyel szolgálhatunk az utóbbi ügyben: a Notebookcheck nyomozása során kiderült, hogy a túlhevülés mögött valójában nem a laptopok hűtőrendszerének elégtelen teljesítménye áll, hanem egy szoftveres probléma:

az Apple elfelejtette beállítani a processzorok vezérlőszoftverében, hogy azok maximum mennyi hőt termelhetnek.

A Notebookcheck munkatársai manuálisan beállították a szükséges értékeket, mire CineBench alkalmazásban a 13 hüvelykes és Core i5-ös laptop teljesítménye 10 százalékkal, míg a 15 hüvelykes és Core i7-es modellé 20 százalékkal nőtt.

Mindezt úgy, hogy a notebookok immáron konzisztensen képesek voltak nyújtani az elvárt teljesítményt.

Az Apple elméletileg egyetlen szoftverfrissítéssel képes lesz megoldani beállítási malőrt, remélhetően nem kell sokat várni a patch megérkezésére.

Talán soha nem derül ki, hogy miként sikerült ekkora szarvashibát véteniük az Apple illetékeseinek.

Frissítés: elérhetővé vált a javítás, a macOS frissítéskezelőjén keresztül telepíthető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!