Felismerheti a halottak szemeit az íriszleolvasó

Young woman with make up on covering one eye Turkish Ethnicity Beautiful Real People Ceremonial Make-up Fashion Posing Portrait One Woman Only One Young Woman Only Women Females Stage Make-up Beauty In Nature Perfection Fine Art Portrait Fashion Model Eye
Woman touching her eyes,beauty image
Vágólapra másolva!
Lengyel kutatók morbid, de hasznos szoftverrel álltak elő.
Vágólapra másolva!

A legelterjedtebb biometrikus azonosítási módszer jelenleg az ujjlenyomat-olvasás, azonban a jövőben 3D-s arcleolvasók mellett talán még az íriszleolvasók is labdába rúghatnak majd a mobilokon, a számítógépeken, és egyéb telepített vagy hordozható eszközökön. Lengyel kutatók most jelentős mértékben javítottak az íriszleolvasók elméleti biztonságán, a gépi tanulással oktatott algoritmusuk képes 99 százalékos hatékonysággal megkülönböztetni az élő és a halott szemeket.

Forrás: Getty Images/Mehmet Hilmi Barcin

A rendszer nem teljesen tökéletes, ugyanis csak a halál beálltát követő legalább 16 óra elteltével működik a fenti hatékonysággal; ennyi idő kell ahhoz, hogy a szivárványhártyán egyértelműen megjelenjenek a halál beálltára utaló jelek.

Tanítása során az algoritmus több fényképet is kapott a halottak szemeiről, ezek eltérő idővel a halál beállta után készültek.

Ugyan meglehetősen morbid innovációról van szó, de a hasznossága nehezen vitatható, az íriszleolvasó megoldásokat készítő cégeknek érdemes minden eshetőségre felkészülniük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!