Összesen bő 62 millió forintnyi kárt okoztak egy cégnek.

Hazánkban kevesen tudják, de az Egyesült Államokban kolosszális üzlet a börtönbeli szolgáltatások nyújtása, rengeteg vállalat keres nagy pénzeket a rabokon. Az egyik közülük a JPay, amely egy különleges táblagéppel lehetővé teszi az elítéltek számára az e-mailek küldözgetését, a hírek olvasását, továbbá a digitális könyvek, zenék és játékok vásárlását.

JPay JP5 táblagépForrás: JPay

Természetesen mindennek ára van: a rabok hozzátartozóinak vagy barátainak tipikusan ki kell fizetniük a hardver árát, majd a szükséges időközönként pénzt kell feltölteniük a rab JPay-egyenlegére.

Minden pénzbe kerül, például az elküldött e-mailek darabjáért olyan 100 forintnak megfelelő összeget számít fel.

A jelek szerint a vállalat táblagépének a szoftvere enyhén szólva is kifogásolható minőségű lehet, ugyanis a napokban Idaho állam 364 elítéltje is meghackelte azt, ingyen feltöltötték a felhasználói fiókjuk egyenlegét. Tipikusan ezer dollárt loptak ilyen módon a cégtől, de egy merész figura rögtön közel 10 ezer dollárral turbózta fel az egyenlegét.

A rabok összesen 225 ezer dollár, bő 62 millió forint kárt okoztak a vállalatnak.

Természetesen a JPay idővel letiltotta a lopott egyenlegek költését, továbbá az e-mailen kívüli összes szolgáltatás elérését. Ezeket csak azután fogja újból aktiválni, ha megtérült az anyagi kára. A hackelős rabok ellen nem fog jogi lépéseket tenni, azonban a börtönök a saját hatáskörükben megbüntették őket: megemelték a kockázati besorolásukat, így számos lehetőségtől és kiváltságtól estek el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!