Döbbenetes titkok Steve Jobsról

Család, Hírességek apa nélkül, Steve Jobs
Vágólapra másolva!
Azzal ezen a ponton valószínűleg a legtöbben már tisztában vannak, hogy Steve Jobsnak tulajdonképpen két énje volt. Az egyik rendkívül sikeres, forradalmi termékeket kitaláló és piacra dobó, karizmatikus cégvezér, akiért világszerte milliók rajongtak és rajonganak még most is, halála után. Jobs másik énjét azonban már jóval kevesebben ismerik, hiszen a magánéletét igyekezett rejtve tartani, amennyire csak lehetséges. Most azonban Jobs lánya új könyvet írt, amiből sokat megtudhatunk, és amiből egy-egy érdekesebb részletet már elkezdett kiszemezgetni az internet.
Vágólapra másolva!

Persze, az már nagyon rég kiderült, és több, Jobsról szóló filmben vissza is köszön, hogy milyen rettenetesen viselkedett első lányával. Lisa Brennan-Jobs eredeti neve valójában csak Lisa Brennan, hiszen az Apple-vezér nagyon sokáig a nevére sem volt hajlandó venni. Lisa édesanyja, Chrisann eléggé hektikus kapcsolatban élt Jobsszal, és már elváltak az útjaik, mikorra kiderült, hogy a nő terhes. És hiába lett az apja az informatika egyik legnagyobb alakja, Lisának végül sosem lett aranyélete, sőt.

Az egyébként jelenleg 40 éves, kifejezetten tehetséges íróként dolgozó nő új könyvében (melynek címe Small Fry) tálal ki arról, milyen volt a kapcsolata az apjával gyerekkorától kezdve, és hogyan váltak el a halála előtt.

Már ott összeszorul az ember szíve, amikor a rendkívül szegény Chrisann egy barátuk farmján volt kénytelen megszülni a gyerekét, két bába segítségével. Jobs két nappal később ment először látogatóba, és mindenkinek azonnal leszögezte, hogy ez nem az ő gyereke. Ettől függetlenül azért elnevezte Lisának, majd a következő két évben egyáltalán nem foglalkozott vele.

Lisa az édesanyjával, valamint Steve Jobsszal. Forrás: Vanity Fair / Grove Atlantic

Habár Jobs ekkor már egészen jól keresett (de az Apple még nem robbant be), egyáltalán nem támogatta a lányt és anyját, így Chrisann kénytelen volt a segély mellé dolgozni, leginkább takarítónőként és pincérnőként. Végül 1980-ban indított pert a San Mateo-i körzeti ügyész Jobs ellen, hogy fizessen gyerektartást.

Jobs ismét tagadta, hogy Lisa az ő gyereke lenne, sőt egyenesen azt állította, hogy nemzőképtelen és Chrisann csak át akarja verni, hogy pénzt húzzon le róla.

Akkor már elérhető volt a DNS-teszt, így végül a felek ehhez folyamodtak a végeredmény pedig 94,4%-os biztonsággal mutatta ki (akkor ez volt egyébként a maximális pontosság, amire a teszt képes volt), hogy bizony Jobs az apa. Ezután a bíróság kötelezte az elmaradt gyerektartás megfizetésére, valamint a továbbiakban 385 dollárra havonta, amit Jobs önként emelt meg 500 dollárra és azt is vállalta, hogy a lány 18 éves koráig fizeti az egészségbiztosítását.

Csak éppen Jobs hirtelen jött nagylelkűségében volt egy hatalmas csavar.

Az Apple-vezér ügyvédei ugyanis nagyon sürgették az ügyet, és ragaszkodtak hozzá, hogy az egészet zárják le 1980. december 8-ig. Nem véletlenül: az Apple négy nappal később tőzsdére ment, Jobs pedig egyik napról a másikra 200 millió dolláros vagyonnal rendelkezett. Vélhetően ennek tudatában a bíróság másként döntött volna a gyerektartás összegének megállapításakor.

Mire Lisa hétéves lett, összesen tizenháromszor költöztek, jellemzően lepukkant vagy teljesen elhagyatott bérlakásokba, esetleg a barátoknál, ismerősöknél laktak. Eközben Jobs már fekete kabrió Porschéval járt, amiből ráadásul minden alkalommal vett egy újat, ha az előzőn felfedezett egy karcot. Sosem javíttatta a festést, mert szerinte az nem lett volna ugyanolyan, nem lett volna tökéletes.

Jobs és a lánya 1987-ben. Forrás: Vanity Fair / Grove Atlantic

Eközben Chrisann elkezdett egyetemi órákat venni, így Lisa többször találkozott Jobsszal, az egyik alkalommal pedig összeszedte a bátorságát és megkérdezte az apját, hogy nem kaphatná-e meg inkább majd ő az egyik autóját, ha lecseréli.

Erre Jobs agresszívan úgy reagált: „Egyáltalán nem. Semmit nem fogsz kapni. Érted? Semmit!”

Jobs még azt is évekig tagadta a lány előtt, hogy róla nevezte el a Lisa nevű számítógépet, annak ellenére is, hogy maga a gép hatalmas bukta lett és az Apple-ön ragadt háromezer darabot egy bányába kellett elvinni és betemetni. „Nem. Sajnálom kölyök” - válaszolta egyszer Jobs arra, amikor Lisa megkérdezte tőle, hogy tényleg róla nevezte-e el a gépet.

Egészen 27 éves koráig kellett várnia arra, hogy Jobs bevallja az ellenkezőjét. Ekkor Jobs már az új családjával elhívta egy hajókázásra, ami Lisa beszámolója alapján nagyon furcsa volt, hiszen egyrészt továbbra is ritkán találkoztak, másrészt pedig az apja új felesége és gyerekei sosem kedvelték őt. Az Apple-vezér tartogatott egy meglepetést: a jachttal elmentek a U2 frontemberének, Bonónak a házához, ahol ő vendégül látta őket vacsorára. Itt elkezdtek beszélgetni az Apple történetéről, mígnem Bono rákérdezett Lisára mutatva, hogy akkor most róla nevezte-e el az a bizonyos gépet vagy nem? Jobs némi hezitálás után végül kimondta: igen, róla.

Lisa Brennan-Jobs napjainkban. Forrás: Pinterest / Jody Rogac

És habár Jobs és a lánya között az évek során nagyjából rendeződött a viszony, az új család sosem tudta elfogadni Lisát. A könyvében arról is ír, hogy amikor már az apja tulajdonképpen halálos betegen feküdt otthon, és látogatóba ment hozzá, inkább próbálta kerülni Jobs feleségét és gyerekeit, mert azok sosem köszöntek vissza neki, és gyakorlatilag levegőnek nézték, ezt a kellemetlenséget pedig igyekezett elkerülni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!