Ne áruljunk másodkézből származó terméket újként

videojáték játékbolt game store
Vágólapra másolva!
Még akkor sem, ha bontatlan csomagolásban van a portéka.
Vágólapra másolva!

A napokban bejárta a gamer sajtót a hír, miszerint a Bethesda játékkiadó ügyvédi irodája jogi lépésekkel fenyegetett meg egy amerikai eladót, aki az Amazon Marketplace-en megpróbálta értékesíteni a The Evil Within II című játék egy bontatlan csomagolású, PlayStation 4-es kópiáját. A fenyegető levélben az állt, hogy az illető nem egy hivatalos viszonteladó, így nem hirdetheti újként az eladni kívánt terméket: ez megtévesztő reklámozásnak minősül, azaz törvénytelen a hirdetése.

Forrás: Rob DiCaterino / Flickr

A hírre a sajtó és az olvasók reakciója aránylag egyöntetűen az volt, hogy a Bethesda rosszindulatúan megpróbálja blokkolni a használt termékek eladásait, amihez a fogyasztóknak törvény adta joguk van.

A Bethesda kénytelen volt gyorsan reagálni a kínos ügyre. A cég tagadja, hogy megpróbálná blokkolni a használt játékok eladásait, a mostani esetben csak azért kezdett el fenyegetőzni az ügyvédi irodája, mert

az eladó specifikusan újként hirdette a terméket, nem pedig használtként.

A másodkézből származó termékek esetében a Bethesda nem tudja ellenőrizni, hogy a vásárlók tényleg egy bontatlan csomagolású, valódi terméket kapnak-e. Egyes csalók például képesek újrafóliázni a játékok dobozát, így kívülről teljesen sértetlennek és bontatlannak tűnhet a tartótok, de ez még nem jelenti azt, hogy tényleg benne van a játék korongja, méghozzá sértetlen állapotban.

A csalóktól próbálja védeni a fogyasztókat a Bethesda.

Az ügyvédei nem zaklatták volna az eladót, amennyiben használtként hirdette volna a másodkézből származó játékot. Természetesen beleírhatja a hirdetésbe, hogy a bontatlan és gyári zsugorfóliás, de újként nem árulhatja, még ha ez technikailag ráfogható is volna a termékre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!