A támadók kizárják a felhasználókat a fiókjaikból.

Mindig kínos, ha ismeretlenek képesek átvenni az irányítást az internetes portálokon lévő felhasználói fiókok felett, de a közösségi hálózatos regisztrációk elveszítése konkrétan egy mélyütés. Az elmúlt napok twitteres és reddites aktivitása alapján úgy tűnik, hogy ismeretlenek hadjáratot indítottak az Instagram felhasználói ellen, tömegesen zárják ki őket a fiókjaikból.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

A helyzet furcsasága, hogy a fiókok feletti hatalomátvétel után a támadók általában egy Disney vagy Pixar karakterre cserélik a felhasználók profilképeit, de nem posztolnak ki semmit a nevükben, és követni sem kezdenek másokat. Az ilyen tömeges és személytelen fióklopásoknak általában az a céljuk, hogy a fiókok segítségével a betörők látszólag valódi követőkkel tudják felturbózni a rajongói bázisukat keveslő celebpalánták és közéleti személyiségek követőszámait, természetesen fizetségért cserébe.

Az Instagram már vizsgálja a hackelési kampányt, egyelőre csak néhány tippel szolgált, hogy miként lehet elkerülni a fióklopásokat:

  • ha értesítő e-mail érkezik a fiókhoz tartozó e-mail-cím megváltozásáról, akkor rá kell kattintani a benne lévő visszavonási linkre;
  • egyedi és erős jelszót kell használni a szolgáltatásban, minimum hat karaktereset, amiben betűk és számok mellett különleges karakterek (például ! és &) is vannak;
  • érdemes visszavonni a nem használt alkalmazások fiókhozzáférési jogosultságait;
  • erősen javasolt a kétlépcsős hitelesítés bekapcsolása.

Akinek eltulajdonították a felhasználói fiókját, az ezen a weblapon tájékozódhat a visszaszerzéséhez szükséges lépésekről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!