Halálra keresi magát az 5G-s mobilokon a Nokia

Új Nokia kutatóközpont átadója a Corvin negyedben 2017 május 9-én Új Nokia kutatóközpont átadója a Corvin negyedben 2017 május 9-én
Új Nokia kutatóközpont átadója a Corvin negyedben 2017 május 9-én
Vágólapra másolva!
Minden egyes eladott okostelefon után több euró ütheti a markát.
Vágólapra másolva!

Jövőre piacra kerülnek az első 5G mobilhálózatokat támogató okostelefonok, és persze a mobilszolgáltatók is megkezdik majd az ötödik generációs mobilhálózataik beüzemelését. Eljutottunk arra a pontra, hogy az 5G-vel kapcsolatos technológiákat kifejlesztett cégek elkezdték meghatározni, hogy mennyi jogdíjat fognak elkérni az 5G-vel kompatibilis eszközök gyártóitól a szabadalmaik felhasználásáért.

A kép csak illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezeket az összegeket nem szokták nyilvánosságra hozni a vállalatok, azonban a Nokia most kivételt tett: a tájékoztatása szerint az 5G-s okostelefonok esetében 3 euróban határozta meg az elkért összeg maximumát. Persze az olcsóbb mobilok esetében elképzelhető, hogy jóval kevesebbel is beéri, viszont a más típusú eszközökre nem érvényes ez a 3 eurós plafon.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a következő években az 5G-s szabadalmainak hála sok száz millió eurót fog besöpörni a vállalat.

A helyzet tisztázása érdekében a Nokia alatt jelen esetben az „igazi" Nokiát kell érteni, amelyik annak idején eladta a Microsoftnak a telefonos részlegét, és jelenleg távközlési berendezések tervezésével és telepítésével foglalkozik. Nem a szintén finn HMD Globalról van szó, amelyik a Nokia márkajelzésű telefonok mögött áll.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!