Jövőre szeretnék megkezdeni a testhővel működtetett termék éles tesztelését.

A technológia gyors és folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre több beteg és hozzátartozó élete válik a korábbiaknál könnyebbé. Az egyik következő nagy találmányt a Three Square Market (32M) nevű cég szeretné piacra dobni, méghozzá egy testbe ültetett, GPS-es jeladó képében. A rendkívül alacsony fogyasztású kütyü a testhőt alakítja a működéséhez szükséges árammá, így a betegek követésére képes karkötőktől eltérően nem csak levenni nem lehet, de lemerülni sem képes.

A kép csak illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

Patrick McMullan ügyvezető igazgató szerint a termék legnagyobb közönségét a demenciában szenvedő idősek jelenthetnék, hiszen a betegségük előrehaladtával folyamatosan nő az elbóklászásuk esélye. Egy bizonyos pont után a biztonságos környezet felügyelet nélküli elhagyása önveszélyes és közveszélyes lehet számukra.

A 32M által kifejlesztett nyomkövető segítségével a rokonok vagy a felügyelők percek alatt kideríthetnék az elkóborolt betegek földrajzi helyzetét.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg körülbelül 47 millió demenciában szenvedő beteg van, ráadásul az előrejelzése alapján 2030-ra a 75 milliót is elérheti a számuk.

McMullan szerint a termék éles tesztelése már jövőre megkezdődhet, már ha rábólint az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!