Az Apple kivágta a Facebook egyik appját az App Store-ból

Mark Zuckerberg, Harvard
CAMBRIDGE, MA - MAY 25: Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg delivers the commencement address at the Alumni Exercises at Harvard's 366th commencement exercises on May 25, 2017 in Cambridge, Massachusetts. Zuckerberg studied computer science at Harvard before leaving to move Facebook to Paolo Alto, CA. He returned to the campus this week to his former dorm room and live streamed his visit. Paul Marotta/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem világos, hogy a vállalat mit kezd az Onavo VPN-nel begyűjtött adatokkal.
Vágólapra másolva!

Lassan már nem telik el egy hónap anélkül, hogy ki ne törne valamilyen kisebb-nagyobb botrány a Facebook körül, a héten rögtön kétszer is kellemetlen helyzetbe került a vállalat. Elsőként is közölte, hogy 4 millió felhasználót fog értesíteni, mivel egy évekkel ezelőtt népszerű személyiségtesztelő alkalmazás készítői a jó ég tudja, hogy mit kezdtek birtokukba került adataikkal, valószínűleg eladták azokat.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

A kettes számú érdekesség, hogy a Facebook saját maga törölte az App Store-ból az Onavo Protect VPN alkalmazását, ez ingyenes VPN-szolgáltatást kínált a mobilozóknak. Nem világos, hogy a felhasználói mennyire tudják, de mikor aktív az alkalmazás, akkor

a Facebook naplózza és felhasználja a komplett böngészési előzményüket.

A cég szerint az adatokat a saját termékei továbbfejlesztésére, továbbá a felhasználókat foglalkoztató termékek és szolgáltatások azonosítására használja.

Ennél konkrétabban nem hajlandó elárulni a Facebook, hogy mire és hogyan használja a begyűjtött adatokat.

Az Apple illetékesei a napokban úgy döntöttek, hogy az alkalmazás nem felel meg az App Store aktuális adatvédelmi irányelveinek, így „megkérték" a Facebook munkatársait, hogy távolítsák el az Onavo VPN-t az App Store-ból.

Több személyes tárgyalás után a Facebook eleget tett a kérésnek, hiszen a nyilvánosság előtt sokkal rosszabbul jött volna ki az ügyből, ha az Apple saját maga lett volna kénytelen kivágni a magánszféra védelmével reklámozott, de egyébként a magánszférát sárba tipró appját az App Store-ból.

Androidra továbbra is elérhető az Onavo Protect a Play Áruházból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!