Nem világos, hogy a vállalat mit kezd az Onavo VPN-nel begyűjtött adatokkal.

Lassan már nem telik el egy hónap anélkül, hogy ki ne törne valamilyen kisebb-nagyobb botrány a Facebook körül, a héten rögtön kétszer is kellemetlen helyzetbe került a vállalat. Elsőként is közölte, hogy 4 millió felhasználót fog értesíteni, mivel egy évekkel ezelőtt népszerű személyiségtesztelő alkalmazás készítői a jó ég tudja, hogy mit kezdtek birtokukba került adataikkal, valószínűleg eladták azokat.

Mark ZuckerbergForrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

A kettes számú érdekesség, hogy a Facebook saját maga törölte az App Store-ból az Onavo Protect VPN alkalmazását, ez ingyenes VPN-szolgáltatást kínált a mobilozóknak. Nem világos, hogy a felhasználói mennyire tudják, de mikor aktív az alkalmazás, akkor

a Facebook naplózza és felhasználja a komplett böngészési előzményüket.

A cég szerint az adatokat a saját termékei továbbfejlesztésére, továbbá a felhasználókat foglalkoztató termékek és szolgáltatások azonosítására használja.

Ennél konkrétabban nem hajlandó elárulni a Facebook, hogy mire és hogyan használja a begyűjtött adatokat.

Az Apple illetékesei a napokban úgy döntöttek, hogy az alkalmazás nem felel meg az App Store aktuális adatvédelmi irányelveinek, így „megkérték" a Facebook munkatársait, hogy távolítsák el az Onavo VPN-t az App Store-ból.

Több személyes tárgyalás után a Facebook eleget tett a kérésnek, hiszen a nyilvánosság előtt sokkal rosszabbul jött volna ki az ügyből, ha az Apple saját maga lett volna kénytelen kivágni a magánszféra védelmével reklámozott, de egyébként a magánszférát sárba tipró appját az App Store-ból.

Androidra továbbra is elérhető az Onavo Protect a Play Áruházból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!