Itt egy óriási 4K tévé, megfizethető áron

Samsung, 4K, tévé, Tizen
A dizájn átlagos, de ennek köszönhetően szinte minden típusú belső térben könnyen otthonra lelhet a készülék.
Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt még ritkaságszámba mentek az úgynevezett 4K, azaz ultranagy felbontású televíziók, és ennek megfelelően az áruk is meglehetősen húzósan alakult. Később ezek a modellek leszivárogtak a középkategóriába, ma pedig már ott tartunk, hogy gyakorlatilag bárki vehet ilyen készüléket.
Vágólapra másolva!

A Samsung élharcosa volt a 4K-technológia elterjesztésének, hiszen a holding az elsők között lépett színre ilyen típusú, tehát 3840 x 2160 képpont megjelenítésére képes televízióval. A vállalat kínálatában is megtalálhatóak a megfizethető 4K-eszközök, ilyenek például a 7-es sorozatba tartozó eszközök, amelyek közül az NU7102 típusszámú modell jutott el hozzánk egy rövid időre. Nézzük tehát, hogy mit tud ma a legnagyobb piaci szereplő középkategóriás tévéje!

Alap dizájn

A dizájnerek nem erőltették meg magukat túlságosan, hiszen a készülék külseje semmi extrát nem kínál. Emiatt nagyon hasonlít más gyártók, márkák televízióira. Nincs hagyományos értelemben vett talpa és állványa, hanem két kis tappancson nyugszik.

A dizájn átlagos, de ennek köszönhetően szinte minden típusú belső térben könnyen otthonra lelhet a készülék Forrás: Origo

Ebből fakadóan pedig forgatni nem lehet, ami azért pedig hasznos lehet olykor. A Samsung magasabb kategóriás tévéinél a csatlakozókat egy külső, kényelmesen elérhető dobozra pakolják, de itt maradtak a hagyományos megoldásnál, azaz a ki- és bemenetek a hátlapon kaptak helyet. Ezeknek köszönhetően egyébként egyszerűen csatlakoztatható a készülékhez számítógép, külső hangrendszer (házi mozi szett, hangprojektor), játékkonzol vagy telefon is akár. Természetesen fel is lehet akasztani, és mivel a súlya sem vészes, így nem kell attól tartani, hogy kiszakad a falból.

Képminőség

A televízióba a házon belül gyártott, 10 bites, több mint egymilliárd árnyalat megjelenítésére képes, LED-háttérvilágítású, VA típusú LCD-panel került, amelynek felbontása tehát 3840 x 2160 képpont. E kijelzőtechnológia egyik nagy erőssége a viszonylag nagy valós kontrasztarány, amely ezúttal is bebizonyosodott, hiszen 3321:1 értéket mértünk az erre szolgáló kalibrációs műszerrel. Ez persze még mindig elmarad az OLED-ek által produkált végtelen kontrasztaránytól, és a tökéletes feketéről is le kell mondani, de a kontrasztossággal így sincs gond.
Mint ahogy általában a színekkel sem, hiszen a tónusok normális beállítások mellett szépek, természetesek, valóságosak. Azért kisebb hibák néha becsúsznak, hiszen például a bőrszín, az arcok megjelenítése során bele lehet futni pontatlanságokba. A mozgásmegjelenítésnél is akadnak problémák, hiszen olykor remegő aura jelent meg a képernyőn gyorsan átrohanó objektumok környékén. Viszont az is igaz, hogy akadozást, szaggatást nem tapasztaltunk. Kis felbontású anyagok, jellemzően tv-adások esetén észrevehető zajosodás, amelyen viszonylag hatékonyan lehet segíteni a zajcsökkentés-funkció aktiválásával.

A 4K, azaz UHD-felbontás 3840 x 2160 képpontot jelent Forrás: Origo

A tv rendelkezik úgynevezett felskálázási technológiával, amely a termékkommunikáció szerint képes az alacsonyabb részletességű tartalmak feljavítására, viszont ebből a valóságban nem sok mindent tapasztaltunk. A készülék támogatja a nagy dinamikatartományú (HDR) videók, filmek megjelenítését, ami azt jelenti, hogy az elektronika a világos képrészleteknél megemeli a fényerőt, a sötéteknél pedig csökkenti azt, ami igen látványos.

Ám az is igaz, hogy mivel a maximális fényerő nem olyan nagy, mint mondjuk a Samsung QLED tévéknél, ezért a HDR nem annyira bombasztikus és letaglózó, mint azok esetében.

Alaphangzás

A két darab rejtett, 20 wattos hangszóróból álló integrált hangrendszer csodákra nem képes. A basszusokat csak sejteni lehet, a megszólalásból hiányzik az dinamizmus, az élet, emiatt a végeredmény szikár és steril. Hanghibákat mondjuk nem tapasztalni, tehát a kötelezőt gond nélkül hozza a készülék, akinek nincsenek ilyen irányú igényei, annak ez is tökéletesen elég lehet. De ha valaki hangélményre vágyik, akkor nem ússza meg egy soundbar, több komponensből álló sztereó vagy házimozi-rendszer beüzemelését.

Tesztünk a következő oldalon folytatódik, kérjük, lapozzon!