Csak a megkérdezettek harmada preferálja a személyes találkozókat a chatelés helyett.

Vakarhatják a fejüket a pszichológusok és a szociológusak a fiatalokkal foglalkozó Common Sense alapítvány legújabb közvélemény-kutatása láttán. Az alapítvány 2012 után újból elvégezte (PDF) a tinik mobilozási szokásaival kapcsolatos felmérését, a friss kutatás során 1141 fő, 13-17 év közötti tinédzsert interjúvoltak meg. A szervezet szerint az USA fiatalkorú lakosságát tekintve reprezentatív a minta.

Forrás: Getty Images/Martin Dimitrov

A legaggasztóbb fejlemény, hogy drámaian nőtt azoknak a tiniknek az aránya, akik személyes találkozók helyett inkább chaten szeretnek kommunikálni: 2012-ben még 49 százalék preferálta a szemtől szembeni társalgást, idén viszont már csak 32 százalékuk vallotta ezt.

A tinik kétharmada inkább chatelni szeret az ismerőseivel, mintsem személyesen találkozni velük.

További riasztó felfedezés, hogy 5 százalékról 32 százalékra ugrott azoknak az aránya, akiket valamilyen módon már csúfoltak vagy zaklattak online.

Nem csak a gyerekek, de a szülők is egyre inkább mobilfüggőek: 2012-ben a gyerekek 21 százaléka kívánta azt, hogy bárcsak kevesebb időt töltenének a mobiljaikra tapadva a szüleik, míg idén már 33 százalék volt az arány.

Persze akadtak ellentmondásos válaszok is. A tinik 54 százaléka szerint a barátaikkal való lógás során rendszeresen elvonja a figyelmüket a közösségi média, és 44 százalékukat frusztrálja, hogy a barátaik mobiloznak az ilyen helyzetekben.

Ettől függetlenül az 55 százalékuk szinte soha nem teszi le a mobilját a barátai társaságában.

A tinik kétharmada szerint a közösségi média rossz hatással van a velük azonos korú fiatalokra, és 40 százalék kívánja azt, hogy bárcsak visszautazhatna a közösségi média előtt időbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!