Bő egy év múlva véget ér az operációs rendszer támogatása.

A Microsoft már jó ideje nem beszél a Windows 7-ről, azonban a múlt héten egy kellemetlen kötelességének eleget téve mégis szót kellett ejtenie róla. A vállalat közölte, hogy az eredeti terveknek megfelelően 2020. január 14-én nyugdíjba vonul az operációs rendszer, azaz 1 év és 4 hónap múlva érkeznek meg hozzá a legutolsó biztonsági frissítések.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Pontosabban a Windows 7-et használó többsége akkor kapja majd meg a legutolsó patcheket. Mint kiderült, a fenti dátum után a Microsoft valójában még 2023 januárjáig hajlandó lesz megszüntetni a rendszerben felfedezett sérülékenységeket, azonban ezeket a javításokat csak az olyan vállalati ügyfelek telepíthetik majd, akik hajlandóak fizetni a patchelés kiváltságáért.

Hiába készülnek még két évig javítások a rendszerhez, a felhasználók oroszlánrésze nem telepítheti majd azokat.

Pedig a Windows 7 általános nyugdíjazási dátuma most már kezd határozottan aggasztóvá válni, ugyanis továbbra is világ legnépszerűbb PC-s operációs rendszeréről van szó.

A GemiusRanking szerint hazánkban a számítógépek 41 százalékán fut, a 43 százalékos részesedésű Windows 10 csak idén júliusban vette át tőle a stafétabotot. Hazánkban százból négy számítógépen még Windows XP fut, pedig már négy és fél éve nem nem érkeznek hozzá biztonsági frissítések.

Nemzetközi szinten még ennél is rosszabb a helyzet: 42 százalékos részesedéssel a Windows 7 toronymagasan a legnépszerűbb számítógépes rendszer, a Windows 10 csak 34 százalékkal kullog mögötte. Globálisan a Windows XP használati aránya is magasabb, mint hazánkban: közel 5 százalék.

Nagyon úgy tűnik, hogy tényleg a Windows 7 lesz az új Windows XP: aggasztóan magas piaci részesedés mellett fog megszűnni az általános terméktámogatása, ráadásul még évekbe telhet, mire minimalizálódhat a piaci részesedése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!