Bicskanyitogató lépésre készül a Microsoft

microsoft edge windows 10
A Microsoft szerint nem érdemes alternatív böngészőt telepíteni a Windows 10-re, elvégre már megtalálható benne az Edge
Vágólapra másolva!
Megpróbálhatja agresszíven az Edge használatára bírni a felhasználókat.
Vágólapra másolva!

A Windows 10-ben bemutatkozott Edge böngésző ugyan érdemi előrelépés az Internet Explorer 11-hez képest, azonban a Microsoft képtelen az elvárt arányban rábírni a netezőket a használatára. A Gemius Ranking szerint a számítógépes böngészők piacán hazánkban csak 3,59 százalék, míg a StatCounter adatai alapján globálisan 4,2 százalék a piaci részesedése. Ez egyébként azt is jelenti, hogy még az irtózatos elavult Internet Explorert is többen használják, mint az Edge-et.

A Microsoft szerint nem érdemes alternatív böngészőt telepíteni a Windows 10-re, elvégre már megtalálható benne az Edge Forrás: Ghacks

Az Edge piaci részesedése igazán figyelemre méltó annak fényében, hogy ez a Windows 10 alapértelmezett böngészője, ráadásul az elmúlt években a Microsoft több piacon is kéretlen üzeneteket jelenített meg a Chrome és Firefox felhasználóinak, amelyek szerint az Edge gyorsabb, biztonságosabb, vagy éppen akkukímélőbb az általuk preferált böngészőnél.

A jelek szerint most kétségbeesett lépésre szánta rá magát a Microsoft: a Windows 10 October 2018 Update legújabb előzetesét tesztelőknél az operációs rendszer megszakítja a Chrome és a Firefox telepítőkészletének a letöltését. Ezután egy popup ablakban előadja, hogy már amúgy is telepítve van a riválisoknál biztonságosabb és gyorsabb Microsoft Edge a számítógépükön, így nem muszáj alternatív böngészőt telepíteniük.

Ez valószínűleg feltűnt a felhasználóknak, jó eséllyel az Edge-et nyitották meg a Chrome vagy a Firefox letöltéséhez.

A rivális böngészők ettől függetlenül telepíthetőek maradnak, csak a popup felület „Install anyway" gombjára kell kattintani. A felületről egyébként nem derül ki, hogy a Microsoft milyen adatokra támaszkodva titulálja gyorsabbnak és biztonságosabbnak az Edge-et.

Nem lepődnénk meg, amennyiben a bicskanyitogató reklámablak tényleg elérhetővé válna a Windows 10 októberben kiadásra kerülő óriásfrissítésében, de persze a Microsoftnak még van ideje visszakozni az ügyben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!