Magyarázkodik az adatlopáson kapott biztonsági cég

Tired woman in the office Using Laptop Computer Debt White Collar Worker Using Computer Businesswoman Portrait One Woman Only Only Women Women Females Bankruptcy Tax Form Tax Headache Adult Sitting Sleeping Thinking Working Working At Home One Person Frus
Tired businesswoman in the office
Vágólapra másolva!
A böngészési előzményeket vitte el a felhasználók tudta nélkül a Trend Micro.
Vágólapra másolva!

Nagy zűrbe keveredett a hétvégén a Trend Micro biztonsági cég, miután nyilvánosságra került, hogy számos a Mac App Store-ban lévő biztonsági és nem biztonsági alkalmazása a felhasználók tudta nélkül elemeli a böngészési előzményeiket. A nemzetközi médiabotrány hatására az Apple törölte a programboltjából a Dr. Antivirus, Dr. Cleaner és Dr. Battery alkalmazásokat.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike

Természetesen a Trend Micro kénytelen volt reagálni a kellemetlen leleplezésre. A cég szerint a programjai csak egyszer küldték el a felhasználók böngészési előzményeit, 24 órával a telepítésük után, méghozzá biztonsági okból.

Állítólag annak az elemzéséhez kellettek az adatok, hogy a felhasználók töltöttek-e be bármilyen veszélyes webhelyet a közelmúltban. Az viszont nem világos, hogy pontosan mire használta fel az így kinyert információkat a vállalat.

A Trend Micro tagadja, hogy nem adott válna tájékoztatást a böngészési előzmények ellopásáról, hiszen az ügyfelek által tutira elolvasott végfelhasználói licencszerződésben leírta, hogy esetleg hazatelefonálhatja ezeket az adatokat. Ettől függetlenül a negatív visszajelzésekre, továbbá az appjainak a Mac App Store-ból való kidobására válaszul a Trend Micro inkább eltávolította a böngészési előzmények gyűjtését végző modult mindhárom fent említett szoftveréből. Emellett véglegesen törölte az eddig begyűjtött böngészési előzményeket a szerveréről.

Végül a cég tisztázta, hogy kizárólag az említett alkalmazások, továbbá a most végleg nyugdíjba vonult „Open Any File" programja vittel el a böngészési előzményeket, a többi szoftverében soha nem volt jelen ez a típusú adatgyűjtés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!