Magyarázkodik az adatlopáson kapott biztonsági cég

2018.09.13. 12:08

A böngészési előzményeket vitte el a felhasználók tudta nélkül a Trend Micro.

Nagy zűrbe keveredett a hétvégén a Trend Micro biztonsági cég, miután nyilvánosságra került, hogy számos a Mac App Store-ban lévő biztonsági és nem biztonsági alkalmazása a felhasználók tudta nélkül elemeli a böngészési előzményeiket. A nemzetközi médiabotrány hatására az Apple törölte a programboltjából a Dr. Antivirus, Dr. Cleaner és Dr. Battery alkalmazásokat.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike

Természetesen a Trend Micro kénytelen volt reagálni a kellemetlen leleplezésre. A cég szerint a programjai csak egyszer küldték el a felhasználók böngészési előzményeit, 24 órával a telepítésük után, méghozzá biztonsági okból.

Állítólag annak az elemzéséhez kellettek az adatok, hogy a felhasználók töltöttek-e be bármilyen veszélyes webhelyet a közelmúltban. Az viszont nem világos, hogy pontosan mire használta fel az így kinyert információkat a vállalat.

A Trend Micro tagadja, hogy nem adott válna tájékoztatást a böngészési előzmények ellopásáról, hiszen az ügyfelek által tutira elolvasott végfelhasználói licencszerződésben leírta, hogy esetleg hazatelefonálhatja ezeket az adatokat. Ettől függetlenül a negatív visszajelzésekre, továbbá az appjainak a Mac App Store-ból való kidobására válaszul a Trend Micro inkább eltávolította a böngészési előzmények gyűjtését végző modult mindhárom fent említett szoftveréből. Emellett véglegesen törölte az eddig begyűjtött böngészési előzményeket a szerveréről.

Végül a cég tisztázta, hogy kizárólag az említett alkalmazások, továbbá a most végleg nyugdíjba vonult „Open Any File" programja vittel el a böngészési előzményeket, a többi szoftverében soha nem volt jelen ez a típusú adatgyűjtés.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!