Már vírusos álláshirdetések is vannak

2018.09.23. 08:06

Újabb innovációval álltak elő az internetes bűnözők.

Továbbra sem képesek kifogyni az érdekes ötletekből az internetes bűnözők. A Bleeping Computer beszámolója szerint most épp álláshirdetéses portálokon keresztül fertőzik meg az áldozataikat, az új módszert a fiverr és a Freelancer portálokon biztosan használják. Ezek a webhelyek nem klasszikus álláskeresők, hanem arra specializálódtak, hogy rövid projektmunkákat közvetítenek ki a kreatív szakembereknek.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Milan Ilic

A bűnözők trükkje nagyon egyszerű: kamu álláshirdetéseket hoznak létre, majd csatolnak hozzájuk egy Word-fájlt, állítólag ebben vannak a feladattal kapcsolatos részletek.

A dokumentumot megnyitók

komoly pácba kerülhetnek:

ha lefut a beléjük ágyazott szkript, akkor adatlopó, billentyűleütéseket naplózó, fájlokat titkosítással túszul ejtő, vagy éppen távoli hozzáférést lehetővé tevő kártevők kerülhetnek a számítógépükre.

Van ugyanilyen aggasztó, hogy a bűnözők fordított módon is támadnak: álláshirdetésekre jelentkeznek, és csatolják a jelentkezésük mellé a megbuherált dokumentumot. Amennyiben sikeresen települnek egy céges számítógépre a kártevők, akkor akár a vállalat bankszámláját is képesek lehetnek kifosztani a csalók.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!