Az amerikai piacon árult Subaru Ascentnél akadt egy váratlan hiba.

Egyre gyakoribbak a szoftverhiba miatta visszahívások az autóiparban, az elmúlt években egyes gyártók például motorhibákat okozó bugok és károsanyag-kibocsátási teszteken való csalás miatt is rákényszerültek egyes járműveik extra szervizelésére. Mondjuk az utóbbit félrevezető szoftverhibának nevezni, hiszen szándékosan csaltak a teszteken.

Subaru Ascent (2019)Forrás: Subaru

Most egészen extrém szoftverhiba miatt bosszankodhat a vadiúj Subaru Ascentet választott amerikai vásárlók egy apró tábora, az amerikai közlekedésfelügyelet visszahívott 293 darabot, az USA-ban piacra került modellek olyan 1 százalékát.

A szoftverhiba ezúttal sajnos nem oldható meg egy frissítéssel, ugyanis nem magában az autóban van: a kocsik gyártása során a robot hegesztőgép a rossz programozása miatt kihagyott jó néhány hegesztést a B-oszlop környékén (az első és a hátsó ajtók közti részről van szó), így egy baleset esetén a vártnál sokkal törékenyebbnek bizonyulhatnak az érintett kocsik.

A Subaru a következő hetekben értesíti majd a visszahívásról az érintett vásárlókat, és egy az egyben ki fogja cserélni egy teljesen új, azonos modellre a kocsijukat.

Ebből sejthetően a hibát nem fogják javítani: akármilyen hihetetlennek is tűnik, a Subaru szerint nem lenne gazdaságos manuálisan meghegesztetni a karosszériájukat,

inkább megsemmisíti a járműveket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!