Mobilnyomkodással kerüljük a beszélgetést

5 helyzet, amikor csak a bunkók facebookoznak
Vágólapra másolva!
Az emberek 75 százaléka inkább a mobilját veszi kézbe, minthogy beszélgetnie kelljen.
Vágólapra másolva!

Képzelje csak el, megérkezik egy bárba és partnerére vár. A bár tele van, az emberek beszélgetnek ön körül. Mit tesz ekkor? Beszélgetésbe elegyedik egy ismeretlennel? Előveszi a telefonját a zsebéből vagy a táskájából, hogy elfoglalja magát, amíg a partnere megérkezik? Miért is beszélgetne az emberekkel, vagy egyáltalán minek teremtene szemkontaktust valakivel, ha ehelyett a netre csatlakoztatott készülékét is bámulhatja?

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Antonio Diaz

Az igazság az, hogy kütyüink használatával sokkal könnyebben el tudjuk kerülni a csevegést vagy akár azt, hogy udvariasak legyünk a körülöttünk lévőkkel; egy új Kaspersky Lab kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy az emberek 72 százaléka a kütyüjét veszi kézbe, ha nem tudja, mit tegyen egy társasági helyzetben. Az emberek akkor is a készülékeik mögé bújnak, ha éppen nem akarnak elfoglaltnak látszani vagy nem próbálják meg elkerülni valakinek a tekintetét.

46 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy minden nap használja az eszközét arra, hogy valahogy elüsse az időt, 44 százalékuk pedig szórakozás céljára használja napi szinten.

A készülékek azonban nem pusztán szórakoztató eszközök, hanem mentőövet is jelentenek azok számára, akik inkább nem társalognának egy másik emberrel a mindennapokban felmerülő alapvető feladatok és teendők intézésekor. Az emberek csaknem harmada (31%) szívesebben intéz bizonyos dolgokat – például rendel taxit vagy keres útvonalat egy bizonyos helyre való eljutáshoz – egy weboldalon vagy egy alkalmazáson keresztül, mert

ezt könnyebbnek találja, mint egy másik emberrel való beszélgetést.

Akár a közvetlen kapcsolat elkerülésében, akár egy űr kitöltésében segítenek nekünk a mindennapokban, a készülékeinktől való folyamatos függésünknek köszönhetően már-már bepánikolunk, ha valamiért mégsem tudjuk őket használni. Az emberek harmada (34%) aggódik amiatt, hogy nem tudja lekötni magát, ha nem áll a rendelkezésére egy netre csatlakoztatott készülék.

Sőt, 12 százalékuk még amiatt is aggódik, hogy nem tudja majd elfoglaltnak tettetni magát, ha a készüléke nem működik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!