Természetesen sokan visszaélnek a fantasztikus árú ajánlattal.

Minden magára valamit is adó zenestreamelő szolgáltatás kínál fantasztikus árú családi előfizetést. A Spotify esetében a családi csomagra benevezve a família legfeljebb hat tagja kaphat Premium-előfizetést, ráadásul mindegyikőjük a teljesen saját felhasználói fiókján keresztül, nem egyetlen fiókon kell osztoznia az egész családnak. Mindezt igencsak meglepő áron: hazánkban a normál Premium-előfizetés havidíja 4,99 euró, míg a családi csomag 7,99 euróba kerül.

Forrás: Getty Images for Spotify / Ilya S. Savenok

Természetesen sokan visszaélnek az ajánlattal, például baráti társaságok is spórolnak azon, hogy másfél előfizetés áráért cserébe akár hatan is használják a Spotify Premiumot.

A trükközés visszafogása érdekében a Spotify már a kezdetektől fogva kikötötte, hogy

a családi csomag igénybevételére csak az azonos háztartásban élők jogosultak,

de ez eddig pusztán elméleti korlátozás volt, a cég semmilyen technikai módon sem próbálta ellenőrizni a kitétel megvalósulását.

A jelek szerint a Spotifynak kezd elege lenni a jóindulatával visszaélőkből. Német és egyesült államokbeli felhasználók beszámolói alapján a vállalat az elmúlt hetekben arra kérte őket, hogy a GPS-koordinátáik beolvastatásával igazolják az előfizetésben szereplő lakcímen való tartózkodásukat.

Ez továbbra is meglehetősen gyenge ellenőrzési módszernek tűnik, hiszen a trükközők néha összejöhetnek a havidíjat befizető személy lakásán, hogy becsekkoljanak a Spotifyba. Persze biztosan lesznek olyanok, akik ezt nem tudják majd megoldani, vagy túlságosan fáradságosnak ítélik a procedúrát.

A Spotify megerősítette a twitteres beszámolókat, azonban csak annyit kívánt hozzáfűzni a tartózkodási helyes ellenőrzéshez, hogy még kísérleti stádiumban van a funkció. Ebből fakadóan az sem világos, hogy ha univerzálisan bevezeti az ellenőrzést a cég, akkor a családi csomag kedvezményezettjeinek milyen időközönként kell majd bejelentkezniük a szükséges lakcímről az előfizetésük megtartása érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!