Csattant a bilincs a Microsoft kamu alkalmazottain

2018.10.08. 10:07

Két tucat terméktámogatásos csalót vettek őrizetbe Indiában.

Hazánkban szerencsére szinte ismeretlenek, de az angol nyelvű országokban, elsősorban az Egyesült Államokban rendkívül gyakoriak a kamu terméktámogatásos csalások. Ezek során a csalók telefonon bemesélik az áldozataiknak, hogy a Microsoft ügyfélszolgálatától hívják őket, ugyanis a cég rendszere szerint vírusos a számítógépük. Persze nem kell megijedni, néhány száz dollár ellenében megoldják távolról a vírusirtást.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Chandan Khanna

Meglepő lehet, de a terméktámogatásos csalások kiindulópontja általában India, a komolyabb csalók komplett telefonközpontokat üzemeltetnek, ahonnan angolul beszélő indiaik hívogatják az amerikai polgárokat. A Microsoft természetesen próbál fellépni a csalók ellen, az NDTV beszámolója szerint (via Neowin) a múlt héten sikerült több csalásra szakosodott céget is lekapcsoltatnia.

A Microsoft helyi kirendeltségének az információi alapján megszervezett razzia során tíz telefonközpontot kapcsolt le az indiai rendőrség, továbbá letartóztatta ezeknek a tulajdonosait és vezetőit,

összesen 24 személyt.

A cégek nem csak a potenciális áldozatok véletlenszerű hívogatásával csaltak ki pénzt, de még hirdetéseket is feladtak a Microsoft nevében, így esetenként a ténylegesen technikai problémákkal küzdő számítógépezők maguk hívták a telefonközpontjaikat.

A razzia során üzemeltek a telefonközpontok, így nem csak elegendő bizonyítékot tudtak begyűjteni a rendőrök, de tetten érték az elkövetőket.

Nem világos, hogy milyen büntetésre számíthatnak a telefonközpontok tulajdonosai és vezetői, ez minden bizonnyal attól is függ, hogy konkrétan mit sikerül rájuk bizonyítani.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!