Évek óta várt újítást kap a Firefox

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
Hamarosan támogatni kezdi a Google WebP képek megjelenítését.
Vágólapra másolva!

Néhány évvel ezelőtt nagy háborút vívtak egymással a böngészők készítői, hogy melyik legyen a következő, de-facto standard videoformátum az interneten. Ugyan ez már közel sem kapott ekkora médiafigyelmet, de a képformátumok terén is ugyanekkora egyet nem értés volt a vállalatok között, ám most nagyon úgy tűnik, hogy Google WebP formátum lett a befutó.

Forrás: Paul Clarke / Flickr

A Google WebP érdekessége, hogy teljes mértékben képes leváltani a JPEG, a PNG, továbbá az animált GIF formátumokat. Ez azért meglepő, mert nagyon eltérő karakterisztikájú formátumokról van szó: a JPEG elsősorban fotók tömörítésére ideális, a PNG rajzolt ábrákhoz jó, az animált GIF pedig minden tekintetben borzalmas, csak eddig változatos okokból nem sikerült leváltani

a 80-as évek végén (!) kitalált megoldást.

A WebP további előnye, hogy tipikusan kisebb fájlméret mellett tudja azonos minőségben prezentálni a képeket. Ennek köszönhetően a böngészők nem csak gyorsabban meg tudják jeleníteni a képeket, de a letöltésük is jócskán kevesebb adatforgalommal jár, ami az erősen véges mobilnetes adatforgalmi keretek korában kritikus fontosságú tulajdonság.

Sejthetően a Google Chrome már évek óta támogatja a WebP képek megjelenítését, a Windows 10 October 2018 Update-tel pedig a Microsoft Edge is csatlakozott hozzá.

A fejleményre válaszul a Mozilla most bejelentette, hogy valamikor a jövő év első felében a Firefoxba is megjön a formátum támogatása.

Ezzel az Apple Safari maradt az egyetlen népszerű böngésző, amely esetében még beígérve sincs a WebP képek megjelenítésének a képessége.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!